Almanya'da Mart ayındaki değişiklikler: Maaşlar artıyor, göç alımının önü açılıyor

Almanya'da Mart ayındaki değişiklikler: Maaşlar artıyor, göç alımının önü açılıyor

Almanya Mart ayına birtakım değişikliklerle giriyor. Listede birçok yenilik var! Örneğin, nitelikli işçi göçü kolaylaşırken, kamu çalışanlarının da maaşları artıyor... İşte Mart ayındaki o değişiklikler...

Almanya'da Mart ayında birtakım yeni değişiklikler geliyor.

Örneğin, evinizi taşırsanız vergi beyannamenizde daha fazla tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca saatler de ileri alınacak. Öte yandan, vasıflı işçiler için daha kolay göçün yolu açılırken, devlet çalışanları da Mart ayından itibaren daha fazla para alacaklar.

NİTELİKLİ İŞÇİ İSTENİYOR

İşte Mart ayındaki o değişiklikler:

Alman hükümeti, uzun çalışmaların ardından Nitelikli İşgücü Göç Yasası üzerinde anlaşmaya vardı. Çünkü yeterli sayıda iyi eğitimli işçi Almanya'ya taşınmak istemiyor. İlk büyük değişiklikler Mart ayında yürürlüğe girecek. Örneğin, 1 Mart'tan itibaren Almanya'da henüz tanınmamış mesleki niteliklere sahip kişilerin de göç etmesine ve bu tanınma prosedürünün önce Almanya'da gerçekleştirilmesine izin verilecek. Daha önce bu işlemin ülkeye girmeden önce yurt dışından yapılması gerekiyordu.

Üçüncü ülke vatandaşları eğitim yeri aramak için de Almanya'da giriş yapabilirler. Potansiyel başvuru sahipleri için yaş sınırı artık 25'ten 35'e yükseltildi ve Almanca dil becerisi gereklilikleri de B1 seviyesine indirildi.

Üçüncü ülke vatandaşları için Alman üniversitelerinde eğitim almak amacıyla ülkeye giriş ve ikamet mümkün olmaya devam edecek. Yeni olan şey ise, bir üniversitede yer ararken haftada 20 saat yarı zamanlı çalışmanın artık mümkün olması.

TAŞINANLARA VERGİ İNDİRİMİ

Devlet, 1 Mart'tan itibaren ülke çapında taşınma işlemlerinde, biraz daha yüksek vergi indirimleriyle ödüllendirecek: Taşınma yardımı tek bir kişi için daha önce 886 Euro iken, artık 964 Euro olacak. Eğer sizinle birlikte başkaları da taşınırsa, kişi başına daha önce 590 Euro olan ek ödeme alma miktarı 643 Euro olacak. Özel nedenlerle taşınan ve taşınma işlemini bir hizmet sağlayıcısına, örneğin bir nakliye hizmetine emanet eden herkes, bu masrafları vergi beyannamesinde "evle ilgili hizmetler" olarak beyan edebilir. Götürü meblağ, taşınma sonucunda mevcut iş yerindeki işe gidip gelme süresinin bir saat veya daha fazla kısalması durumunda da kullanılabilir.

Vergi makamlarıyla iş yaparken her şeyi ayrıntılı olarak planlamakta fayda var.

18 YAŞINDAKİ HERKESE 100 EURO DEĞERİNDE KART!

Bu yıl 18. yaş gününü kutlayan herkes Alman hükümetinden 100 Euro değerinde bir "Kulturpass" alacak. Mart ayından itibaren 18 yaşındakilerin Kulturpass web sitesi üzerinden online kimlik kartı prosedürünü [kulturpass.de] kullanarak kayıt yaptırmaları gerekecek.

Kredi ödenmez, ancak çeşitli şeyler için kullanılabilir. Bunlar arasında konserler, sinema ziyaretleri, aynı zamanda kitaplar, plaklar, müzik aletleri, notalar ve kurslar yer alıyor. Kültür Kartına sahip olduğunuzda, kültür profesyonelleri tarafından sunulan teklifler arasından seçim yapabilirsiniz. Kart sahipleri, uygulama veya web sitesi aracılığıyla istedikleri teklifi rezerve edebilir ve sağlanan dijital tahsilat kodunu kullanarak yerinde tahsil edebilirler. Seçim bölgesel olarak sınırlı olmayıp ülke çapında mümkün. Ayrıca kredi yıl sonuna kadar kullanılmak zorunda.

KAMU ÇALIŞANLARI DAHA FAZLA MAAŞ ALACAKLAR

Kamu sektöründe çalışan herkes 1 Mart'tan itibaren biraz daha fazla maaş almayı dört gözle bekleyebilir. Temel maaş önce 200 Euro, ardından da yüzde 5,3 oranında artırılacak. Artış böylece 340 Euro'ya ulaşacak. Kamu sektöründe çalışan federal memurların maaşları da 200 Euro+yüzde 5,3 oranında artacak.

Kamu sektöründeki stajyerler için toplu sözleşme (TVAöD) kapsamındaki eğitim ödenekleri, TVPöD kapsamındaki stajyer ödenekleri ve TVSöD aylık çalışma ödeneği de 150 Euro artırılacak.

EMEKLİLER DAHA AZ MAAŞ ALACAK

Mart ayından itibaren birçok emekli, emeklilik sigortasından bir önceki aya göre daha az net alacak. Bunun nedeni, tamamlayıcı sağlık sigortası primindeki artıştan kaynaklanıyor. Ancak bu durum tüm emeklileri değil, sadece ek katkı payını artıran bir sağlık sigortası kurumuna üye olanları etkileyecek. Bu konuda genellikle ekstra bir emeklilik bildirimi gönderilmez. Ek katkı payı 1 Ocak'ta zaten artırılmıştı, ancak artış emeklileri Mart 2024'e kadar etkilemeyecek.

SİGORTA KURUMUNA KAYDOLMAK

Daha önce sosyal sigorta kurumlarına raporlama yapmak için sv.net web sitesini kullanan şirketler, yeni sosyal sigorta raporlama portalına zamanında kaydolmalılar. Bu portal, 31 Aralık 2023 tarihine kadar kısıtlama olmaksızın kullanılabilen ve 1 Mart 2024 tarihinden itibaren tamamen kapatılacak olan önceki sv.net uygulamasının yerini alıyor.

Portal, 31 Mart 2024 tarihine kadar kayıt yaptıran herkes için 2024 yılı sonuna kadar ücretsiz olarak kullanılabilecek. Bundan sonra düzenli bir kullanım ücreti alınacak. SV-Meldeportal bundan sonra sadece serbest meslek sahipleri için ücretsiz olacak.

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Almanya'da 30 Mart'ı 31 Mart 2024'e bağlayan gece, saatler bir saat ileri alınacak. O andan itibaren yaz saati uygulaması geçerli olacak.

WHATSAPP'TA DEĞİŞİKLİK

Şimdiye kadar diğer WhatsApp kullanıcılarıyla yalnızca WhatsApp üzerinden sohbet edebiliyordunuz. Artık üçüncü taraf sağlayıcılarla iletişim mümkün olacak. Mart 2024'ten itibaren, kendi WhatsApp hesabı olmayan kişilerle WhatsApp üzerinden iletişim kurmak mümkün olacak. Bu, mesajlaşma programını diğer sağlayıcılara açılmaya zorlayan yeni bir AB yönergesi ile mümkün kılındı.

KEDİLER ÇİPLENECEK

Mart 2024'ten itibaren Wittenberge'de (Prignitz bölgesi) dışarıda yaşayan kedilerin çiplenmesi ve kısırlaştırılması gerekecek. Kasabanın çevre komitesi konuyu aylardır tartışıyordu. Belediye meclisi daha sonra olumlu oy kullandı.

Kısırlaştırma zorunluluğunun, sokak hayvanlarının aşırı nüfus artışını engellemeye yardımcı olması ve böylece hayvan refahı kuruluşlarının yükünü hafifletmesi amaçlanıyor. Aşırı nüfus artışının teşvik ettiği bulaşıcı hastalıklar göz önünde bulundurulduğunda, önlem alınmadığı takdirde bir tehlike de ortaya çıkabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum