Almanya’da koronaya karşı acı fren:  Yüklenme olursa yoğun bakım hastaları nakledilecek

Almanya’da koronaya karşı acı fren: Yüklenme olursa yoğun bakım hastaları nakledilecek

Pazartesi gününden itibaren uygulanacak olan kamusal yaşamdaki kısıtlamalar ile sağlık sistemine aşırı yüklenme engellenmek isteniyor. Ancak yoğun bakıma yüklenme olursa hastaların eyaletler arası nakledilmesi planlanıyor.

Almanya'da pazartesi günü kısmi kilitlenme başlamadan önce, Robert Koch Enstitüsü yeni korona vakalarına ilişkin maksimum değerleri yeniden açıkladı.  Sağlık dairelerinin aktardığı bilgilere ülkede bir gün içinde 19 bin 59 yeni vaka kaydedildi.

Restoranlar, barlar, kültür ve eğlence tesislerine bir ay boyunca kilit vuurulması ile bulaşma hızının yavaşlatılması hedefleniyor. Ancak yoğun bakım ünitelerine yine de aşırı yüklenme olması durumunda federal ve eyalet hükümetleri, yoğun bakım hastalarını eyaletler arasında dağıtmak istiyor.

ALMANYA BEŞ BÖLGEYE AYRILDI

Sağlık Bakanları Kurulu Başkanı Berlin Eyaleti Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı Funke medya grubuna yaptığı açıklamada Almanya'nın beş bölgeye ayrıldığını, klinik kapasitelerin kullanımı konusunda kendilerini bilgilendirdiklerini ve gerektiğinde ücretsiz klinik kapasitelerinin ise  kullanıma sunulduğunu söyledi. Almanya Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Kolat "Bir eyalet veya bölge, yoğun stres altındaysa  ve hatta aşırı yük belirtileri gösteriyorsa, bölgelerarası hasta nakli organize edilecek" dedi.  Federal İçişleri Bakanlığı’ndan bir  sözcü de  Alman Basın Ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada  sağlık sistemine korona dolayısıyla aşırı yüklenme olması durumunda eyaletler arası hasta nakillerinin söz konusu olacağını teyit etti

KISMİ KİLİTLENME KASIM AYI SONUNDA YENİDEN UZATILABİLİR

Öte yandan Hıristiyan Demokrat ve Birlik (CDU/CSU) partileri Meclis Grubu Başkanı  Ralph Brinkhaus, kısa süre önce kararlaştırılan kısmi kilitlemenin kasım ayı sonundan daha uzun süre yürürlükte kalabileceğine işaret etti. Brinkhaus “Plan, aralık ayına kadar kısıtlama yapılması. Ancak bunun aşılmayacağını kimse garanti edemez ”dedi. Saarland Eyaleti Başbakanı Tobias Hans da kısa bir süre önce yaptığı açıklamada  kısmi “lockdown”un süresinin uzatılma olasılığına işaret etmişti.

BAŞBAKAN MERKEL YİNE DEDİ: “BU KIŞ ZOR GEÇECEK”

Başbakanlıktan Sorumlu Devlet Bakanı Helge Braun Bild gazetesine  yaptığı açıklamada salgın tedbirler hakkında  uzun vadeli  plan yapmanın mümkün olmadığını bildirdi.

Şansölye Angela Merkel de cumartesi günü yayınlanan podcast'inde bir kez daha "Bu kış zor geçecek" dedi.

BAVYERA’DA TURİSTLERE OTELLERİ BOŞALTIN ÇAĞRISI

Diğer taraftan Bavyera eyaletinde  cumartesi günü, kısmi kilitlenme nedeniyle turistlerin otellerden en geç pazartesi sabahı ayrılması istendi. Schleswig-Holstein ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletleri de  daha önce benzer çağrı yapmıştı.

DAVA DALGASI GELİYOR

Öte yandan Almanya’da hukukçular tedbirlerle ilgili bir dava dalgası ile karşı karşıya kalınacağına dikkat çektiler. İlk acil başvuruların şimdiden Berlin idare mahkemesine yapıldığı belirtilirken  Rheinische Post gazetesine konuşan  Alman İdari Yargıçlar Federasyonu Başkanı Robert Seegmüller, temel haklara yönelik planlanan ihlaller nedeniyle yasal koruma işlemlerinin ne ölçüde gerçekleşeceğinin henüz güvenilir bir şekilde tahmin edilemeyeceğini söyledi. CDU/ CSU'nun Orta Ölçekli Şirketler Ekonomi Birliği Başkanı Carsten Linnemann, "Gelecekte tecritlerin nasıl finanse edilebileceği  artık hayal gücümü aşıyor. Virüsle yaşamak için risk gruplarının daha iyi korunması ve yeni vaka sayılarını bildirmekten daha ayrıntılı kriterlere gerek var” dedi.

+49 – BERLİN

Tags: Üst Manşet, Almanya, yoğun bakım, kısıtlama, covid, cdu/csu, spd, Angela Merkel, Dilek Kolat

HABERE YORUM KAT