Almanya'da hükümet kurma çabaları: Koalisyon görüşmeleri sürüyor

Almanya'da hükümet kurma çabaları: Koalisyon görüşmeleri sürüyor

Almanya’da 26 Eylül 2021’de düzenlenen genel seçimlerin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında yeni hükümeti kurma hedefiyle başlayan görüşmelere devam edildi.

Pazartesi günü gerçekleştirilen on saatlik toplantının ardından, trafik ışığı partileri arasındaki görüşmelerin durumu hakkında bilgi verildi. Toplantının merkez noktası; trafik ışığı partileri, Cuma gününe kadar koalisyon müzakerelerine girebilecek bir karar almak istiyor.

Yeşiller Federal Genel Sekreteri Michael Kellner, "Benzerlikler arttı, farklılıklar azaldı. Ama hala çözülmesi ve açıklığa kavuşturulması gereken konular var" ifadelerine yer verdi.

FDP Genel Sekreteri Volker Wissing, koalisyon müzakerelerinin esastan başlatılmasını tavsiye edip edemeyeceklerine karar vermek için bir temel oluşturmak istediklerini söyledi. Wissing, vergi ve maliye politikasındaki farklılıklara ilişkin ise bu konularda "adım adım" ilerleyeceklerini belirtti.

SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil de hükümet kurma konusunda daha gidilecek yolun bulunduğunun farkında olduklarını belirterek "Benzerlikler çoğaldı. Bence bu iyi olabilir" ifadesini kullandı.

Basın açıklamasının ardından üçlü, City Cube'de müzakereye geri döndü. Binadan kimse ayrılmadı. Sadece bir saat sonra FDP lideri Christian Lindner ayrıldı, diğerleri kaldı.

Toplantının konuları

Müzakerelerin bitiminden bir saat önce, Yeşiller Anton Hofreiter ve Katrin Göring-Eckardt müzakere ekibine katıldı.

Gündemde Avrupa ve göç olmak üzere üç konu vardı. Cuma günü üçüncü toplantının görüşülüp, keşiflerin sonuçlandırılması planlanıyor.

Zaman kazanmak için üç taraf Pazartesi günü keşif turlarını mümkün olan en küçük gruplarda düzenleme konusunda anlaştılar.

Seçimlerde SPD birinci gelmişti

FDP, Almanya'da seçimlerin ardından hükümeti kurmak için öncelikle Yeşiller partisi ile ön görüşmeler gerçekleştirmişti.

FDP ve Yeşiller, SPD ile hükümet kurma amacıyla görüşmelere başlama kararı almıştı.

Ülkede 26 Eylül'de yapılan genel seçimde SPD oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci parti çıkmıştı. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise 24,1 ile ikinci olmuştu.

Hükümeti kurmak için kilit durumda olan FDP yüzde 11,5, Yeşiller yüzde 14,8 oy almıştı.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT