Almanya'da kiralar neden artmaya devam ediyor?

Almanya'da kiralar neden artmaya devam ediyor?

Almanya'da mart 2023'te enflasyonun düşüş göstermesine rağmen ülke genelinde kiralar artmaya devam ediyor. Almanya'da kiraların artmasına ilişkin uzmanlar iki neden ileri sürüyor.

ImmoScout24'ün açıkladığı üzere 2023'ün ilk çeyreğinde, Almanya genelinde kiralık dairelerin fiyatları arttı. Almanya'nın en büyük yedi metropolünde kira taleplerinde güçlü bir artış var çünkü daire arayan insanların rekabeti fiyatların artmasına sebep oluyor.

ImmoScout24'e göre, Almanya genelinde mevcut kiralık daireler için talep edilen kiralar, ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 arttı. Yeni bina kiraları yılbaşında yüzde 1,2 arttı. Almanya genelinde ortalama olarak, mevcut kiralık daireler, 2023'ün ilk çeyreğinde metrekare başına 8,01 Euro karşılığında kiralanıyor. Yeni inşa edilen daireler ise, ImmoScout24'te metrekare başına ortalama 11,01 Euro bedeliyle kiralanıyor.

Kiracılar için durumu daha da zorlaştıran, eş zamanlı olarak yaşam alanına olan talebin artmasıdır. 2019'un dördüncü çeyreğinden bu yana Almanya genelinde mevcut kiralık dairelere olan talep yüzde 30 arttı. Yeni kiralık daireler için talep ise aynı dönemde ikiye katlandı.

Bu artışlar öncelikli olarak Almanya metropolleri için geçerli. Münih ve Frankfurt gibi şehirlerde fiyatlar artmaya devam ediyor.

ImmoScout24 ve emlak portalı Immowelt, Berlin'deki kira fiyatlarının kelimenin tam anlamıyla patladığını bildirdi. Buna göre Berlin, incelenen tüm şehirler arasında açık farkla en güçlü artışı kaydetti. Immowelt'e göre 2023'ün ilk çeyreğinde mevcut daireler bir önceki çeyreğe göre yüzde 22 daha pahalı hale geldi. Başkentte daire arayanlar şu anda metrekare başına 12,41 Euro ödüyor – üç ay önce 10,17 Euro idi.

Muazzam artışın olası bir diğer nedeni de, Ukrayna'dan gelen mültecilerin Berlin'e güçlü akını. Aynı zamanda, başkentte - özellikle devlet destekli bölgede - konut inşaatı sekteye uğruyor. Bu durum ise Berlin'de daire arayanları giderek daha çaresiz hale getiriyor.

HABERE YORUM KAT
2 Yorum