Almanya'da kira ödeyenler için yeni çalışma: Kira ödemek yerine ev alınabiliyor

Almanya'da kira ödeyenler için yeni çalışma: Kira ödemek yerine ev alınabiliyor

Almanya'da yayınlanan yeni bir çalışmada, kira ödeyenler için yeterli sermayeye sahip olmaları durumunda, ev satın almanın daha avantajlı olduğunu gösterdi. Araştırma Almanya'nın kırk büyük şehrinde yapıldı.

Almanya’da yüksek kiralar ve konut sıkıntısı, birçok kişiyi ev sahibi olmanın avantajlarını gözden geçirmeye itiyor. Ortaya çıkan yeni bir araştırma, aylık 1000 ila 1200 Euro arasında kira ödeyenler için yeterli sermayeye sahip olmaları durumunda, ev satın almanın daha avantajlı olduğunu gösterdi.

YÜKSEK TALEP VAR

Immoscout Genel Müdürü Gesa Crockford, kira piyasasının yükselen kiralar ve yüksek talep baskısıyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Crockford, “Kiralık daire bulamayan ve yeterli sermayeye sahip olanlar için, satılık daire bulma şansı çok daha yüksek ve genellikle yaşam alanında yalnızca küçük bir azalmayı kabul etmeleri gerekiyor” dedi.

YAŞAM ALANLARI DAHA KÜÇÜK

Araştırma, Almanya’nın en büyük 40 şehrinde yapıldı. Aynı bütçeyle kiralık dairelerde ortalama 90 metrekare yaşam alanı bulunurken, satın alınan dairelerde bu alan sadece 83 metrekare. Berlin’de ise bu fark daha da az; 65,2 metrekarelik kiralık bir daireye karşılık, 62,6 metrekarelik bir daire satın alınabiliyor.

DOKUZ ŞEHİRDE YAŞAM ALANI DAHA GENİŞ

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise 40 şehirden dokuzunda aynı bütçeyle satın alınan dairelerin, kiralık dairelere göre daha fazla yaşam alanı sunması. Özellikle Mönchengladbach ve Dortmund bu konuda öne çıkıyor. Mönchengladbach’ta 275 bin ila 325 bin Euro arasında bir fiyatla satın alınan daireler, kiralık dairelere göre ortalama 21 metrekare daha fazla alan sunuyor.

Bu veriler, özellikle büyük şehirlerde ev sahibi olmanın kira ödemeye kıyasla uzun vadede daha ekonomik olabileceğini gösteriyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT