Almanya'da ısıtma sistemlerine kontrol şartı geldi

Almanya'da ısıtma sistemlerine kontrol şartı geldi

Alman hükümeti, enerji verimliliğini artırmak için gazlı ısıtma sistemlerine yeni bir yükümlülük getirdi. Bu karar yaklaşık 10.4 milyon ısıtma sistemini etkiliyor.

Almanya’da 41 milyon hanenin ana ısı kaynağı fosil yakıtlar olmaya devam ediyor. Alman hükümeti, iklim korumasına katkıda bulunmak için Bina Enerji Yasası’nı (GEG) yürürlüğe koydu. Buna göre yeni ısıtma sistemleri kurulurken yüzde 65 oranında yenilenebilir ısı kaynağına geçiş yapılması zorunlu olacak.

Bu yükümlülük “orta vadede etkili tedbirler yoluyla enerji arzının güvence altına alınmasına ilişkin yönetmelik” ile belirlendi. Buna göre altı veya daha fazla konut olan binalarda eski ısıtma sistemlerinin 15 Eylül 2024’e kadar kontrol edilmesi ve gerekirse iyileştirilmesi gerekiyor. On veya daha fazla konut olan binalar için son tarih ise Eylül 2023.

KİMLER KARARDAN MUAF?

Isıtma sistemini 1 Ekim 2022’den önceki iki yıl içinde kontrol ettiren ve iyileştirme ihtiyacı bulunmayanlar yükümlülükten muaflar. Ayrıca standartlaştırılmış bir enerji yönetim sisteminin parçası olarak yönetilen binalar da bu yükümlülükten istisna tutuluyor.

Isıtma kontrolünün maliyeti genel bakım çalışmalarının bir parçası olarak gerçekleştirilmesi halinde ortalama 100 ila 150 Euro arasında değişiyor. Ancak standart bir fiyat yok.

ARTI49

HABERE YORUM KAT