Almanya'da her 2 kişiden 1'inin iş motivasyonu yok

Almanya'da her 2 kişiden 1'inin iş motivasyonu yok
Almanya'da çalışanların motivasyon seviyesi dünya ortalamasının altında. Özellikle genç nesil arasında motivasyon eksikliği dikkat çekiyor.

Küresel bir anket, dünya genelindeki çalışanların motivasyon seviyelerini değerlendirdi ve Almanya için sonuçlar pek iç açıcı değil. Ankete göre Almanya'da çalışanların yalnızca %48'i işlerinde gerçekten en iyisini vermek için çaba gösteriyor. Özellikle genç çalışanların motivasyon seviyeleri, bu düşük oranın başlıca nedeni olarak öne çıkıyor.

Almanya dünya ortalamasının gerisinde

EY (Ernst & Young) tarafından yapılan ankete dünya genelinde 17.350 kişi katılırken, Almanya’dan 1.000 çalışan anket sorularını yanıtladı. Sonuçlara göre Almanya'daki çalışanların motivasyon oranı %48 ile küresel ortalama olan %54’ün altında kaldı.

Bazı ülkelerdeki durum Almanya'dan daha kötü. Fransa'da çalışanların yalnızca %37'si, Hollanda'da %36'sı ve Japonya'da ise sadece %19'u işlerine tam anlamıyla motive olduklarını belirtti. Buna karşın, Hindistan (%67), Çin (%59) ve ABD (%57) çalışan motivasyonunda üst sıralarda yer aldı.

Yaş gruplarına göre motivasyon farkı büyük

Anket sonuçlarına göre, motivasyon açısından en yüksek seviyede olan grup, yaşça daha büyük olan çalışanlar. 65 yaş ve üstü çalışanların %63'ü işlerinde ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını belirtti. Ancak genç nesil, özellikle Z kuşağı çalışanlarının yalnızca %43'ü bu motivasyonu taşıyor.

Ayrıca, Almanya'da çalışanların yalnızca %44'ü işverenlerini bir arkadaşlarına veya tanıdıklarına tavsiye edebileceğini söyledi. Bu oran, dünya genelindeki ortalamanın oldukça altında kalıyor.

Uzman yorumu: Düşük motivasyon alarm verici

EY ortağı Nelson Taapken, anket sonuçlarının endişe verici olduğunu belirterek, “Eğer Hindistan ve Çin gibi daha zorlu çalışma koşullarına sahip ülkelerde bile çalışanlar Almanya'dan daha yüksek motivasyon sergiliyorsa, bu durum hem toplum hem de işverenler açısından ciddi bir düşünme sürecini başlatmalı” dedi.

Taapken, çalışanların her gün aynı motivasyon seviyesine sahip olamayacaklarının anlaşılır olduğunu ancak düşük motivasyonun kalıcı bir duruma dönüşmesinin büyük bir sorun olduğunu vurguladı.