Almanya'da iş dünyasının güveni aralıkta beklenenden fazla yükseldi

Almanya'da iş dünyasının güveni aralıkta beklenenden fazla yükseldi

Almanya'da geçen ay 86,4 puan olan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, enerji krizi ve yüksek enflasyona rağmen aralıkta 88,6 puana yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği aralık ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, kasımda revize olarak 86,4 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, bu ay 88,6 puana yükselerek artışını art arda üçüncü aya taşıdı. Piyasa beklentisi endeksin 87,4 puana çıkması yönündeydi.

Endeksteki yükselişin, son haftalarda Rusya'dan gelen enerji arzındaki düşüşün tetiklediği ekonomik gerilemenin en kötüsünü önleyebileceğine dair işaretlerin artmasının ardından gelmesi dikkati çekti.

Söz konusu dönemde Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi 80,2'den 83,2 puana ve Mevcut Durum Endeksi de 93,2'den 94,4 puana yükseldi.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman şirketlerinde duyarlılığın önemli ölçüde iyileştiğini belirterek, "Şirketler, mevcut durumlarını yeniden daha iyi olarak değerlendirdi. Bu, mevcut durum endeksinde 6 aylık art arda düşüşün hemen ardından geldi. Beklentiler de gözle görülür şekilde iyileşti. Alman iş dünyası, tatil sezonuna (Noel ve yılbaşı) umutla giriyor." ifadelerini kullandı.

Bu arada, Almanya'da bu yılın ekim ayında yüzde 10,4 olan yıllık enflasyon, başta petrol olmak üzere enerji fiyatlarındaki düşüşle kasımda yüzde 10'a geriledi.

Fotoğraf: Razvan Chisu - Unsplash

HABERE YORUM KAT