Almanya'da iltica prosedürlerinde süre azalıyor
Almanya'da sığınmacı sayısında yaşanan artışa rağmen iltica prosedürlerinin süresi önemli ölçüde azaldı.
Almanya'da iltica prosedürlerinin süresi, artan başvuru sayısına rağmen düşmeye devam ediyor. Federal hükümetin Federal Meclis üyesi Clara Bünger'in bir sorusuna verdiği yanıta göre, resmi prosedür bir önceki yıl 7,6 ay sürerken, 2023 yılında ortalama 6,8 ay sürdü.
Verilen cevaba göre, iltica kararına karşı yapılan temyiz başvurularının mahkeme süreci de 2023 yılında yaklaşık beş ay kısalarak önemli ölçüde azaldı. Ancak prosedürler hala ortalama 20,7 ay gibi çok uzun bir süre alıyor. 2022'de insanlar ortalama 26 ay beklemişti.
EYALETTEN EYALETE FARKLILIK
Prosedürlerin süresi eyaletten eyalete büyük farklılıklar gösteriyor. Rheinland-Pfalz'da bu süre beş ay, Saarland'da 8,9 ay iken Brandenburg'da neredeyse 39 ay. Mahkeme işlemleri Hessen (31,5 ay) ve Aşağı Saksonya'da (24,2 ay) da ortalama iki yıldan fazla sürüyor.
Bünger, "özellikle mahkeme süreçlerinin uzunluğunun azaltılması için idari mahkemelerin daha iyi personel ve organizasyona kavuşturulması" çağrısında bulundu ve şunları ekledi, "Uzun iltica prosedürleri mülteciler için ıstırap vericidir çünkü hızlı bir şekilde varmalarını engeller ve insanları belirsizlik içinde tutar. Sığınmacıların statüleri konusunda netlik sağlanana kadar ortalama bir buçuk yıl beklemek zorunda kalmaları kabul edilemez."
Ancak Bünger, hızın kaliteden ve hatta sığınmacıların usuli haklarından ödün vermek anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi.
ARTI49