Almanya'da hükümetten vatandaşlara elektrik zammına karşı "özel hak"

Almanya'da hükümetten vatandaşlara elektrik zammına karşı "özel hak"

Almanya’da elektrik fiyatları gelecek yıl önemli ölçüde artacak. Federal Hükümet planlanan zamma karşı vatandaşlara özel bir iptal hakkı sunuyor.

Almanya'da enerji fiyatları önümüzdeki yıl da önemli ölçüde artacak. Bu artışın nedenlerinden biri CO₂ fiyatının 30 Euro’dan 45 Euro’ya yükselecek olması, ayrıca gazdaki KDV yüzde yediden yüzde 19'a çıkacak olması şebeke ücretlerini keskin bir şekilde artıracak. Müşteriler, fiyat artışı durumunda özel bir iptal hakkına sahiptir.

ELEKTRİK FİYAT ARTIŞ DURUMUNDA İPTAL

Elektrik sağlayıcısı size bir fiyat artışını bildirirse, artış yürürlüğe girene kadar otomatik olarak özel bir iptal hakkına sahip olursunuz. Bu, fiyatların vergi ve harçlar nedeniyle artması durumunda da geçerlidir. Elektrik sağlayıcısı, fiyat artışından en az bir ay önce müşterilerini bilgilendirmekle yükümlüdür. Ayrıca, fiyatların neden ve ne ölçüde arttığını ayrıntılı olarak açıklamalıdır. Tedarikçi bu yasal yükümlülüklerden birini veya daha fazlasını yerine getirmezse, fiyat değişikliği geçersizdir ve buna itiraz etme hakkına sahip olursunuz.

Fiyat garantisi olan sözleşmelerde fiyat artışına genellikle izin verilmez. Bu nedenle, hangi durumlarda fiyat artışına hala izin verildiğini görmek için sözleşmeyi yakından incelemelisiniz.

Şebeke ücretleri bölgesel operatör tarafından belirlendiği için önümüzdeki yıl elektrik fiyatlarının ne ölçüde artacağı bölgeden bölgeye değişecek. Ancak iletim sistemi operatörleri, şebeke ücretlerinin iki katına çıkarılacağını şimdiden duyurdu. Bu da tüketicilerin elektrik faturalarının iki katına çıkabileceği anlamına geliyor. 5,000 kWh elektrik tüketimi olan dört kişilik bir hanenin 56 Euro ek maliyeti olacaktır. Toplamda, 2024 yılında bir aile için elektrik şebekesi ücretleri net 100 Euro'nun üzerinde artacak.

ARTI49

HABERE YORUM KAT