Almanya'da hükümet karşıtı aşırılıkçılık yükselişte

Almanya'da hükümet karşıtı aşırılıkçılık yükselişte

Almanya'nın iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, hükümet karşıtı aşırılıkçılığın yükselişte olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Haldenwang, Associated Press (AP) ajansına verdiği mülakatta, "Tüm bu grupları birbirine bağlayan şey, devletimizi ve demokrasimizi küçümsemeleri, reddetmeleri ve ortadan kaldırmak istemeleridir." dedi.

Haldenwang, hükümet karşıtı aşırılıkçıların bilinçli olarak ihtilaflı konuları kullanarak korkuyu körüklediğini ve yeni takipçiler kazandığını belirtti. Karmaşık konuların daha fazla sorunun kolay çözümlerini sunan kişilerin peşinden koşma eğilimini artırdığını söyledi. Örneğin, göç meselesi, Kovid-19 salgını önleme çabaları ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi konuların, belirli bir anlatıyı yaymak ve devletin kontrolünün zayıf olduğu ve bu nedenle devrilmesi gerektiği izlenimini vermekte kullanıldığını ifade etti.

Haldenwang, Rus devlet medyası ve internet platformlarının yaydığı yanlış bilgilere de dikkat çekti ve Berlin'deki Rus ajanlarının, Alman toplumuna propaganda yapmak için etkili kişileri hedef aldığını belirtti.

Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi yanı sıra, hükümete saldıran Sol Parti milletvekili Sahra Wagenknecht ve göçmen karşıtı şiddeti küçümseyen eski BfV Başkanı Hans-Georg Maassen gibi isimlerin ve kurumların bu listeye dahil olduğunu söyledi. Maassen'e atıfta bulunarak, "Selefimin bu listede yer alması son derece rahatsız edici." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Haldenwang, günümüzle 1920'ler ve 1930'lar arasında "şaşırtıcı benzerlikler" olduğunu ve bunun endişe verici olduğunu ekledi.

HABERE YORUM KAT