Almanya'da hemşire açığı "devrilme noktasına" ilerliyor

Almanya'da hemşire açığı "devrilme noktasına" ilerliyor

Alman sağlık sigortası kuruluşu DAK’ın raporuna göre giderek artan yaşlı nüfus ve baby boomers kuşağının emekli olması, Almanya’da ciddi bir hemşire açığına yol açacak.

Almanya, Hamburg’da yayınlanan DAK Hemşirelik Raporu, önümüzdeki beş yıl içinde Almanya'da mesleğe yeni girenlerden daha fazla bakıcının emekli olacağı bir “devrilme noktasına” ulaşacağını belirtiyor.

Önümüzdeki on yıl içinde, Almanya genelinde hemşirelik personelinin yüzde 20’sinin yerine yeni personel bulunması gerekecek. Bu, 1,1 milyondan fazla profesyonel hemşirelik personelinin yaklaşık 249.500’ünün emeklilik yaşına ulaşacağı anlamına geliyor.

AGP Sosyal Araştırma Enstitüsü’nden Thomas Klie, “Önümüzdeki 25 yıl içinde, bugünkünden yaklaşık 2,3 milyon daha fazla insanın bakım desteğine bağımlı olacağını tahmin ediyoruz,” diyor. 2022’de 5,2 milyon olan bakıma muhtaç insan sayısının 2050’de 7,5 milyona yükselmesi bekleniyor.

YETERLİ SAYIYA ULAŞMASI ZOR

Eğitim, bakım mesleklerindeki eksikliğin giderilmesinde kilit rol oynuyor ancak Almanya’da yeterli sayıda bakıcı yetiştirilmesi zor görünüyor. Uluslararası bakım personelinin göçü, özellikle şehir merkezlerinde önemli bir kaynak olarak görülüyor. Ancak bu çözüm bile mevcut açığı veya ek talebi tam olarak karşılayamayabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT