Almanya'da halk marketlere akın etti, Raflar boş kaldı!

Almanya'da halk marketlere akın etti, Raflar boş kaldı!

Almanya’da Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sebebi ile bazı temel gıda maddelerinde tedarik sıkıntısı yaşanınca raflar boş kaldı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar tedarik sıkıntısını beraberinde getirdi. Ukrayna’dan ithal edilemeyen ürünler nedeniyle marketlere gıda sıkıntısı yaşanamaya devam ediyor.

Marketlerde Ayçiçek yağı, kolza yağı, un ve makarna gibi temel gıda maddelerinin bulunduğu reyonlar tamamen boş kaldı. Bazı marketlerde de Ayçiçek yağı için müşteri başına sadece 3 veya 4 litre kısıtlaması getirilirken, fiyatların iki katına çıktığı bilgiler arasında yerini aldı.

Federal Meyve, Sebze ve Patates İşleyicileri Birliği’nden (BOGK) yapılan açıklamada, “Almanya’da sadece birkaç Ayçiçek yağı üreticisi var ve talebin yüzde 94’ü ithal ediliyor. Bir kıtlık genellikle daha yüksek fiyatlara yol açıyor. Bu durumda sorun daha da büyük, piyasada neredeyse hiç Ayçiçek yağı kalmadı Market raflarında Ayçiçek yağının olması gereken yerde büyük boşluk var” ifadeleri kullanıldı.

Almanya Yağlı Tohum İşleme Endüstrisi Derneği (OVID) ise Ukrayna’nın önemli bir Ayçiçek ve kolza yağı ihracatçısı olduğunu, kriz nedeniyle ürünün tedarik edilemediğini açıkladı. Beslenme Uzmanları ise Tedarik Sıkıntısı yaşanan yağların yerine alternatif ürünlerinin de kullanılabileceğini ifadelerine ekledi.

Schleswig Holstein Çiftçiler Birliği Başkan Yardımcısı Klaus-Peter Lucht, Almanya'da 3-4 Euro’ya satılan bir ekmeğin fiyatının yakında daha da yükseleceğini ifade etti. Ekmek ve gıda fiyatlarının Almanya’da aşırı derecede yükselmesine, buğday fiyatlarının önceki seneye nazaran iki katına fırlamış olmasının sebep olduğu gösteriliyor.

Rusya ve Ukrayna’dan buğday ithalatının Avrupa’ya durması sebebiyle fiyatların katlanarak artacağı tahmin ediliyor Süper marketler zinciri Aldi ise 150 ürün için fiyatları artırdığını, zam yapılacak ürün sayısının 400'ü bulacağını açıklandı. 

 

Fotoğraf:Unsplash

HABERE YORUM KAT