Almanya'da halk, hükümete ömür biçti: Muhalefet "kırmızı ışık" yaktı

Almanya'da halk, hükümete ömür biçti: Muhalefet "kırmızı ışık" yaktı

Almanya'da Federal Meclis'teki en kalabalık muhalefet grubuna sahip olan CDU'nun lideri Friedrich Merz, erken seçim çağrısını yineledi. Yapılan bir ankette ise Almanlar, koalisyon hükümetine zaman biçti.

Almanya'da muhalefet, koalisyon hükümetinin değişmesi yönünde ısrarcı bir siyaset izliyor. Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Friedrich Merz, Trafik Işığı Koalisyonu'na karşı, CDU/CSU liderliğinde yeni bir hükümet kurulması gerektiğini savunuyor.

Federal Meclis'te en kalabalık gruba sahip olan muhalefet lideri Merz, CSU lideri Markus Söder ile, "hükümeti bir an önce değiştirmek konusunda mutabık olduklarını" ifade etti.

Merz'e göre, koalisyonun başarısız olması halinde, Avrupa seçimleriyle aynı gün olan 9 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi gündeme gelebilir. Ancak erken seçim ihtimalinin gerçekleşebilmesi için, Başbakan Olaf Scholz'un parlamentoda güven oylamasına gitmesi ve kaybetmesi gerekiyor.

Partisinin tüm ülkede seçim yeterliliğine sahip olabilmesi adına çalışmaları hızlandırdıklarına dikkat çeken Merz, federal seçimlerin, Avrupa seçimleriyle aynı gün olacak olmasının olumlu etkileri olabileceğine işaret ediyor.

KOALİSYONA "KIRMIZI IŞIK" YAKTI

Koalisyon önerilerine, "Her halükarda kendini marjinalleştirmeye devam eden bir SPD ile koalisyon kurmanın matematiksel olarak bile mümkün olup olmadığı sorusu" diyerek yanıt veren muhalefet lideri, "Açıkçası buna karşı büyük bir sempati duymuyorum. SPD şu anda yüzde 14'te. Böyle bir partiyle artık büyük bir koalisyon kuramazsınız. Seçimlere kesinlikle bir koalisyon söylemiyle girmiyoruz" ifadeleriyle, koalisyon olasılığına "kırmızı ışık" yaktı.

CDU lideri, olası bir stratejik ittifaka dair ise "Bir sonraki federal seçimden sonra kiminle hükümet kurabileceğimiz konusunda en az iki seçeneğe sahip olacak kadar güçlü olmalıyız" diye konuştu.

"FARKLILIKLAR HALA ÇOK BÜYÜK"

Merz, Başbakan Scholz ve sosyal demokratlara yönelik sert eleştirilerinin karşısında, ittifak için Yeşiller'i tercih edip etmeyecekleri sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Şu anda insani ve duygusal açıdan belli bir tercih söz konusu. Ancak içerik açısından farklılıklar hala çok çok büyük. Eğer Yeşiller bu gerçeklik inkârına, bu gerçeklik kaybına devam ederse, o zaman işimiz çok ama çok zor olacak. İş birlikte yönetmeye geldiğinde, Yeşiller ve sosyal demokratlar çok esnek, çok çevik ve çok uyumlu hale geliyorlar."

SEÇMEN "KOALİSYON DAĞILACAK" DİYOR

Kamuoyu araştırma enstitüsü Yougov tarafından DPA adına yapılan ankete göre, "neredeyse her iki Alman'dan biri, Trafik Işığı Koalisyonu'nun bir sonraki genel seçimlerden önce dağılmasını" bekliyor.

Seçmenlerin yüzde 27'si koalisyonun "önümüzdeki yıl sona ermesini" bekliyor. Yüzde 21'lik bir kesim ise koalisyonun "2025'e kadar süreceğini ancak yine de seçimlerden önce sona ereceğini" düşünüyor. Sadece yüzde 34'lük bir kesim üç partili ittifakın seçime kadar süreceğine inanıyor.

SPD, Yeşiller ve FDP'nin, başta bütçe krizi olmak üzere bir dizi başlıkta karşı karşıya gelmeleri, Alman siyasetinde son günlerde oldukça sık gündeme gelen "erken seçim" ihtimalini de güçlendiriyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT