Almanya'da gündem: Yakınlarına bakanlara mali yardım verilsin

Almanya'da gündem: Yakınlarına bakanlara mali yardım verilsin

Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, bakıma muhtaç yakınlarına evde bakanlara daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Ricarda Lang, evde bakım yapanlara daha fazla destek sağlanması gerektiğini belirterek, çocuklu ailelere verilen ebeveyn parasının yakınlarına bakanlara da ödenmesini önerdi.

Bakıma ihtiyaç duyan yakınlarıyla ilgilenen ve aynı zamanda çalışan bireyler için çalışma saatleri düzenlemeleri ve mali yardım sağlanması gerektiğini savunan Lang, bu kişilerin yasal haklarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Lang'a göre, bu durumda olan kişilere daha az çalışma saatleri sunulmalı ve ücret kaybının bir bölümü devlet tarafından karşılanmalıdır. Ayrıca, aile tanımının genişletilerek anne, baba, kardeşlerin yanı sıra hala, dayı, amca, teyze gibi akrabalara bakacak olanlara da aynı destek sağlanmalıdır. Almanya'da evlerinde bakım yapanlara destek verilmesi gerektiğini savunan Lang, bu insanlara ve yaptıklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Sağlık Politikası Sözcüsü Tino Sorge, evde bakım alanında köklü bir reformun gerektiğini belirtti. Bakım evlerindeki ücretlerin birçok insan için ödenemez hale geldiğini ifade eden Sorge, evde bakım yapanlara desteğin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Almanya'da bakım evlerinde kalan kişilere aylık ortalama 2.548 Euro ödendiği açıklandı.

Alman Hasta Koruma Vakfı yöneticisi Eugen Brysch, bu tür durumlarda yükün genellikle kadınların üzerine bindiğini ve destek sağlanmasının gerekliliğini belirtirken, Ricarda Lang'ın önerisine tam destek verdi. Ancak SPD'li Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ve Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil'in konunun tartışılmasına karşı çıktığını hatırlatan Brysch, Ricarda Lang'a "Önce kendi aranızda bu konuyu çözün" çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT