Almanya'da fırınlarda fiyatlar zamlanıyor... Eve götürürseniz farklı, mekanda yerseniz faklı ücret!

Almanya'da fırınlarda fiyatlar zamlanıyor... Eve götürürseniz farklı, mekanda yerseniz faklı ücret!

Almanya'daki fırınlar; enerji, kira, çalışan maliyetleri ve gıda alım fiyatları da artmış durumda olduğu için tüm bunlardan etkileniyorlar. Artık yerel fırın/pastane sahipleri müşterileri için "dükkan içi" ve "dükkan dışı" fiyatlar belirlediler.

Almanya'da nereye giderseniz gidin, fiyatlar yılın başından bu yana ufak da olsa artmış görünüyor; benzin istasyonunda, süpermarkette ya da bir restorantta...

Artan enerji fiyatları, artan CO₂ fiyatı ya da Ocak ayından bu yana yenilenen KDV artışı, yaşam maliyetini yükselmeye devam ediyor.

Örneğin asgari ücret ve bazı sosyal yardımlar artacağı için birçok insanın banka hesaplarına bu Ocak ayından itibaren daha fazla para girecek. Ancak bu ek para, çok sayıda fiyat artışı nedeniyle aynı hızla buharlaşabilir.

FIRINDA EKMEK FİYATLARI ARTTI

Bu kısmen artan gıda maliyetlerinden kaynaklanıyor. Bunlar sadece dışarıda yemek yerken değil, aynı zamanda fırınlarda da geçerlidir; en azından aldığınız ürünleri yerinde yemeye karar verirseniz. Bu durumda, "Paket servis mi yoksa dışarıda yemek mi?" sorusuna vereceğiniz cevaba göre daha fazla maliyet ödeyeceksiniz.

Fırınlar için de pandemi nedeniyle 2021 yılında yerinde tüketim için KDV yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşürülmüştü. Ancak yılın başında fiyatın yeniden yükseltilmesi Alman Fırıncılar Birliği tarafından şöyle eleştirilmişti:

"Şansölye Olaf Scholz seçim kampanyası sırasında indirimin kalıcı olarak korunacağını duyurmuştu. Ancak, iktidar partileri de dahil olmak üzere politikacıların büyük çoğunluğu, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşından kaynaklanan olağanüstü yükler nedeniyle, en azından bir süre daha uzatılacağı sözünü verdi."

KRİZ MODU

Şekerleme ticaretinin toplam cirosunun yüzde 26,8'i bu durumdan etkilendi. İşletmeler hala kriz modunda oldukları için vergi artışını müşterilerine tam olarak yansıtmak zorunda kalıyorlar, kalmaya da devam edecekler...

Ve birçok yerde bu değişiklikler müşteriler için kafa karıştırıcı olmaktan da öte... Hamm'da şubeleri bulunan Dördelmann fırın/pastane patronu, "Müşteriler için dükkan içi ve dükkan dışı fiyatlar var" dedi.

Müşterileri önceden bir broşürle bilgilendiren Dördelmann, müşterilerin mekanda mı yoksa evde mi yemeye karar verdiğine bağlı olarak bundan böyle işletmesinde iki farklı fiyat olacağını söyledi. Diğer fırınlar da aynı yolu izlerken, olay tartıışmaları beraberinde getirdi.

Almanya'daki fırınlar; enerji, kira, çalışan maliyetleri ve gıda alım fiyatları da artmış durumda olduğu için tüm bunlardan etkileniyorlar.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum