Ekonomide toparlanma çabası: Almanya’da fabrika siparişleri yine artış gösterdi

Ekonomide toparlanma çabası: Almanya’da fabrika siparişleri yine artış gösterdi

Almanya’da fabrika siparişleri, eylülde, ülke içi siparişlerin yükselmesiyle aylık bazda yüzde 0,5 artış gösterdi. Artışın ivme kaybetmesine rağmen beşinci ayda da sürmesi dikkat çekti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin eylül ayı geçici verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 1,9 geriledi. 

Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 1,5 bir artış sağlanması yönündeydi. Beklentinin gerçekleşmediği gözlendi. Bu arada, fabrika siparişlerinde eylülde yaşanan yüzde 0,5’lik artış, art arda beşinci aylık artış olarak kayıtlara girdi. Ağustos ayında söz konusu siparişler revize edilerek yüzde 4,9 oranında bir yükseliş göstermişti. 

Almanya’da eylülde yurtiçi siparişler aylık bazda yüzde 2,3 artarken,dış ülkelerden gelen siparişlerin yüzde 0,8 oranında düşüş kaydetmesi dikkat çekti. 

Söz konusu dönemde, Avro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 6 azalırken, diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 2,7 arttı.    

Ülkede eylülde aylık bazda ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 4, tüketici malı üreticilerinin siparişleri 4,2 artış kaydederken, sermaye malı siparişleri yüzde 2 düştü.

Alman ekonomisi, hane halkı tüketimi, yatırımlar ve ihracattaki artışın etkisiyle bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,2 büyümüştü.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT