Almanya’da ezan tartışması: Endişe ediyorum

Almanya’da ezan tartışması: Endişe ediyorum

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya'nın başbakanı Hendrik Wüst, Köln kentinde hayata geçirilen ezan projesini eleştirdi.

Hendrik Wüst “Ezan uygulamasıyla uyum konusunda yararlı bir iş yapmaktan ziyade toplum içine daha çok çatışma taşınacağından endişe ediyorum" şeklinde konuştu.

Alman Katolik Haber Ajansı'na konuşan Hendrik Wüst, ezan uygulamasıyla ilgili sorulan soru üzerine, ezanın kuşkusuz inanç özgürlüğü kapsamına girdiğini söyledi ancak diğer temel haklarla tartılması sonucunda ezanın sadece birkaç camide ve kısıtlı bir biçimde dışarıdan da duyulacak şekilde okunduğunun altını çizdi.

BEŞ DAKİKAYI GEÇMEYECEK
Hendrik Wüst, Almanya’nın Köln şehrinde geçen yıl başlatılan ve sadece cuma günleri öğle ezanının beş dakikayı geçmemek şartı ile dışarıdan da duyulacak şekilde okunmasına olanak tanıyan iki yıllık projeyi değerlendirdi. Hendrik Wüst "Bu durum geçen yıllarda konuyu, toplumsal huzur açısından bir yola koymuştu. Şimdi bana göre hiç gerek yok iken, Köln'de bu huzura bir saldırı oluyor" dedi.

Hristiyan Demokrat Birlik partili olan Hendrik Wüst, şehir idaresinin çağrısının, tüm cami cemaatlerine ezan uygulamasına geçme çağrısı ile aynı anlama geldiğini vurguladı.

SAYGI DUYUYORUZ
Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, daha önce yaptığı açıklamada, "Şehrimizde kilise çanının yanında müezzinin ezanını da duyuyorsak, bu bizim çeşitliliğe saygı duyduğumuzu ve onu yaşadığımızı gösterir" demişti.

Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst de Müslümanları, "toplumun önemli bir parçası" olarak nitelendirmiş ve "Bu gerçeği kabul etmeliyiz" demişti. 

Hendrik Wüst ayrıca, Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un 2010 yılında dile getirdiği, "İslam Almanya'ya aittir" cümlesinin, o güne dek çok nadir dile getirilen bariz bir durumun, daha o zamanlar ifadesi olduğunu söylemişti.

Fotoğraf: lappingPixabay

HABERE YORUM KAT
1 Yorum