Almanya'da et fiyatları yakında daha pahalı olabilir

Almanya'da et fiyatları yakında daha pahalı olabilir

Süpermarket müşterileri yakında et için daha fazla ödemek zorunda mı kalacak? Uzmanlardan oluşan bir panel fiyat artışının gerekli olduğunu söylüyor. İşte detaylar...

Geleceğin Tarım Komisyonu (ZKL) et ve et ürünlerinde KDV'nin arttırılmasından yana görüş bildirdi. Dolayısıyla süpermarket kasalarında da buna bağlı bir fiyat artışından yanalar.

Alman hükümetinin danışma kurulu, indirimli KDV oranının mevcut yüzde yediden yükseltilmesinin uygulanması kolay bir önlem olacağına inanıyor. BILD'in haberine göre, yüzde 19'a kadar bir artış düşünülüyor. Amaç hayvancılığın yeniden düzenlenmesini finanse etmeye yardımcı olmak.

Yeşiller Partisi'nden Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir bu öneriye sıcak baktığını belirti. Öte yandan Alman Çiftçiler Birliği (DBV) öneriyi reddetti. Dolayısıyla hayvancılığın yeniden düzenlenmesi için gerekli paranın nereden sağlanacağı konusunda farklı görüşler var.

DAHA FAZLA FONA İHTİYAÇ VAR

ZKL, orta vadede önemli ölçüde daha fazla fona ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Bu fonlar hayvancılığın yeniden düzenlenmesine aktarılmalıdır. Uzun vadede ise bunun, beslenen hayvanın türüne bakılmaksızın daha fazla çiftlikte yapılması gerekiyor.

ZKL üyeleri, KDV artışı yoluyla tüketicilerin maliyetlere katılımını destekliyor. Bu önlemin uygulanmasının kolay olduğunu, çünkü "yeni bir politika aracı yaratılmasına gerek olmadığını, sadece mevcut bir verginin oranının ayarlanması gerektiğini" savunuyorlar.

Ancak, gıda harcamalarının nispeten yüksek oranı nedeniyle orantısız bir yük altında olan düşük gelirli hanelerin rahatlatılması gerekecektir

ÇİFTÇİLER KARARA TEPKİLİ

Tarım Bakanı Özdemir uzun zamandır et vergisinden yana olsa da, bu yaklaşım çiftçiler arasında pek hoş karşılanmadı. Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, KDV artışına ve sözde hayvan refahı yüzdesine açıkça karşı çıkıyor. Yeniden yapılanma için gerekli fonların federal bütçeden karşılanmasını talep ediyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT