Almanya'da erkekler, kadınlardan daha fazla maaş alıyor

Almanya'da erkekler, kadınlardan daha fazla maaş alıyor

Ülke genelinin maaş ortalamasını yansıtan Aşağı Saksonya eyaletinde, kadın ve erkek çalışanlar arası maaş farkının yüzde 30'a kadar çıktığı açıklandı.

Almanya'nın son dönemlerde en çok tartışılan gündem başlıklarından biri haline gelen kadın ve erkek işçilerin aldıkları maaşlar arasındaki orantısız fark, bazı siyasilerin ve emek örgütlerinin de gündeminden düşmüyor.

Ülkenin en büyük eyaletlerinden Aşağı Saksonya'da da kadınlar ve erkekler arasında önemli bir ücret farkı bulunmaya devam ediyor. Yeni veriler, brüt saatlik kazançlardaki farklılıklara ışık tutuyor.

Eyalette cinsiyetler arası ücret farkı hala kayda değer boyutlarda. Tam zamanlı çalışan her 4 kadından 3'ü erkek meslektaşlarından daha az kazanıyor. Bazı durumlarda bu oran en az yüzde 30'a kadar çıkıyor.

Federal İstatistik Dairesi'nin son rakamlarına göre, kadınlar aynı saatlerde çalışmalarına rağmen 2023 yılında erkeklerden ortalama yüzde 18 daha az kazanıyor. Erkeklerin ortalama brüt saatlik kazançları 24,12 Euro iken, kadınlar sadece ortalama 19,74 Euro kazanıyor.

Bu rakamlar Aşağı Saksonya'yı Almanya ortalamasının ortasına yerleştiriyor. En büyük farklar Bavyera ve Baden-Württemberg'de, en küçük farklar ise yeni federal eyaletlerde görülüyor.

BÜYÜK ŞİRKETLERDE İSTİHDAM EDİLMİYORLAR

Ücret farklılıklarının en büyük nedenleri arasında, kadınların genellikle daha düşük saat ücretli mesleklerde çalışması, erkeklerin ise daha yüksek ücretli işlerde bulunması gösteriliyor. Eyalette bu durum, ücret farkının neredeyse üçte birini açıklayabiliyor. Verilerde ayrıca, kadınların yönetim pozisyonlarında yer alma olasılığı da daha düşük görünüyor ve ücretin büyük şirketlere kıyasla daha düşük olduğu küçük şirketlerde, daha sık istihdam edildikleri anlaşılıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT