Almanya'da enflasyon üç yılın en düşük seviyesinde: Fiyatlara yansıyor mu?

Almanya'da enflasyon üç yılın en düşük seviyesinde: Fiyatlara yansıyor mu?

İstatistikler Almanya'da enflasyonun düştüğünü söylüyor ancak fiyatlar da düşüyor mu? Yeşiller Partisi üyesi Michael Bloss'un geçtiğimiz günlerde X platformunda yaptığı enflasyon paylaşımı tepkilere neden oldu.

Almanya’da enflasyon oranları düşüş gösterirken bu durumun fiyatlar üzerindeki etkisi tartışma konusu oldu. Yeşil Parti politikacısı Michael Bloss’un enflasyonla ilgili yaptığı açıklamalar, sosyal medyada eleştirilere neden oldu.

İşte Bloss'un o paylaşımı:

ENFLASYONUN TANIMINI EKLEDİLER

Michael Bloss, X'te yaptığı gafın karşılığını hemen aldı ve okuyucular kısa bir süre sonra tweet'ine enflasyonun tanımını ekledi. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı ve politika danışmanı Marcel Fratzscher bile X'te fiyatların %2.2'lik bir enflasyon oranında "artık yükselmediğini" açıkladı. Fiyatlar hala artıyor, sadece o kadar hızlı değil ve tüm mallar için değil.

Birçok kullanıcı enflasyon oranının resmi olarak düşmesinin her zaman fiyatlara düşürmediğini ve Bloss'un sahte bir iyileşme haberi yaydığını düşünüyor. Pek tam olarak ne oluyor?

İşte enflasyon ve fiyatlarla ilgili bazı önemli noktalar:

-Federal İstatistik Ofisi’ne göre, Mart ayında yıllık enflasyon oranı %2,2’ye geriledi. Bu oran, son üç yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

-Son dönemde fiyatları düşen bazı mallar ve emtialar olduğu kesin. Federal İstatistik Ofisi tarafından yapılan ön hesaplamaya göre, Ocak ayından bu yana yürürlükte olan fiyat frenlerine rağmen düşen enerji fiyatları ve Şubat 2015'ten bu yana ilk kez geçen yılın aynı ayındaki fiyatların altında kalacak olan gıda fiyatları buna örnek olarak gösterilebilir. Bu fiyat düşüşleri tüketici endeksi üzerinde karşılık gelen bir etkiye sahip ve enflasyon oranındaki mevcut düşüşün nedenlerinden biri.

-Buna karşılık, tüketici endeksinin diğer segmentleri önemli ölçüde daha pahalı hale geliyor. Mart ayı için yapılan hesaplamaya göre Almanya'da hizmet fiyatları geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,7 oranında artmış bulunuyor. Enerji ve gıda dışındaki diğer tüm mallar da yüzde 3.3 daha pahalı hale geldi. Yükselen ve düşen mal fiyatlarının oranı nihai olarak enflasyon oranını vermektedir. Bu da halen fiyatları düşen mallardan daha pahalı hale gelen daha fazla mal ve emtia olduğu anlamına gelmektedir. Bloss ve Fratzscher enflasyon oranıyla ilgili bu gerçekleri görmezden geldiği belirtiliyor.

-Enerji ve gıda fiyatlarındaki azalmalar, fiyat artışına rağmen gerçekleşti. Ancak hizmetler ve diğer malların fiyatları, önceki yılın aynı ayına göre artış gösterdi.

-Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün tahminlerine göre, 2025 yılı için %1,6’lık bir enflasyon oranı bekleniyor. Ancak bu tahminler, Ukrayna’daki savaşın etkisi ve hükümetin ekonomik politikalarındaki belirsizlikler nedeniyle kesin değil.

EKONOMİNİN DURUMU BELİRSİZ

Politikacıların ve ekonomistlerin enflasyon oranları hakkında dikkatli ve bilinçli açıklamalar yapmaları gerektiği vurgulanıyor. Almanya’daki ekonomik durumun geleceği, birçok faktöre bağlı olarak belirsizliğini koruyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT