Almanya’da enfekte sayısında rekor: Günde neredeyse 15 bin vaka

Almanya’da enfekte sayısında rekor: Günde neredeyse 15 bin vaka

Salgında yaz aylarındaki sakinliğin ardından Almanya’da korona vakalarının sayısında rekor seviyeye ulaşıldı. Robert Koch Enstitüsü (RKİ) bir günde yaklaşık 15 bin vaka tespit edildi.

Federal Almanya’da pandeminin başından bu yana vaka sayıları günde en yüksek seviye olan 14 bin 714’e tırmandı. Berlin Charité Hastanesi’nden virolog Christian Drosten hızla yükselen vaka sayılarına bakıldığında kısmi kapanmanın yerinde bir karar olduğunu bildirdi.  Drosten “Yük çok ağırsa, mola vermelisiniz. Bu virüsle pazarlık edilemez. Belirli vaka sayısından itibaren lockdown’a (kilitlenme) zorluyor” dedi.

Almanya’da yoğun bakım ve acil servis doktorları orantısız şekilde artan vaka sayılarını ise büyük bir endişeyle izliyor. Almanya’da hâlâ yeterli yoğun bakım yatağı bulunsa da, Alman Disiplinlerarası Yoğun Bakım  ve Acil Tıp  Birliği (DIVI) Başkanı Uwe Janssens, enfeksiyon sayısının artmaya devam etmesi halinde yoğun bakımın yakında tam olarak garanti edilmeyeceğine dair korkuları olduğunu söyledi. YouTube videosu ile halka seslenen Janssens 3 bin yoğun bakım hekimi ve hemşiresini temsilen şu önerilerde bulundu:

“Temasları en aza indirin, daha büyük etkinliklerden uzak durun ve partilere katılmaktan kaçının. Yardımınız olmadan başaramayız!. Mesafe, hijyen kuralları, günlük maske kullanımı, havalandırma ve korona cep telefonu uygulamasının kullanımı yardımcı olacaktır. Hepimiz birlikte hareket edersek şu anda artan enfeksiyon sayısı eğrisini tekrar sabit tutabiliriz. Bu da  hastanelerin, özellikle de yoğun bakım ünitelerinin üzerindeki baskıyı kaldıracaktır.”

Şu anda Almanya’daki riskli nüfustaki yeni vaka sayısının (insidans) hâlâ nispeten düşük olduğunu söyleyen virolog Drosten ise “Şimdi frene basarsak kalıcı bir etkisi olur. Bu bize çok zaman kazandırır. Yaklaşık üç haftaya ihtiyaç var. Daha sonra insidans önemli ölçüde azalır ve uzun vadede de kalıcı olur" dedi.

Alman Ulusal Bilim Akademisi Leopoldina ve diğer beş araştırma topluluğu da sosyal temaslarda ciddi bir azaltma çağrısında bulundu.

Şu anda ülkede birçok yerde vaka sayısındaki artış artık kontrol edilemez duruma geldi. Almanya’da toplam korona vaka sayısı çarşamba sabahı verilerine göre 464 bin 239, ölüm sayısı 10 bin 183. RKI, şu anda yaklaşık 332 bin 800 kişinin iyileştiğini tahmin ediyor.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT