Almanya’da “emsal nitelikli” bir karar: El sıkışmayı reddetti, vatandaşlığı alamadı

Almanya’da “emsal nitelikli” bir karar: El sıkışmayı reddetti, vatandaşlığı alamadı

Almanya’da kadınlarla el sıkışmayı reddeden Lübnanlı, Alman vatandaşlığına kabul edilmedi. Baden-Württemberg İdare Mahkemesi Lübnanlı doktorun vatandaşlığının reddedilmesine onay verdi.

Federal Almanya’da 2002 yılından bu yana yaşayan 40 yaşındaki Lübnanlı bir doktorun,  Suriye kökenli Alman vatandaşı olan Müslüman eşine başka kadınlarla el sıkışmayacağına dair söz verdiği gerekçesiyle vatandaşlık dairesindeki kadın yetkilinin elini sıkmayınca, vatandaşlık başvurusu son anda reddedildi.  

SADAKAT BEYANINDA BULUNMUŞTU

2012 yılında Alman vatandaşlığı için başvuruda bulunan Lübnanlı doktor, Almanya’ya bağlılık, anayasaya sadakat ve her türkü radikalliği reddettiğine dair beyanda bulundu. 2015 yılında vatandaşlık belgesini almak üzere gittiği vatandaşlık dairesinde kadın memurun selamlaşmak üzere elini uzattığında ise elini vermeyi reddeden doktora, belgesi verilmedi. Lübnanlı doktor, önce eşinin kıskanç bir eş olduğu için böyle davrandığını söylese de, daha sonra medyada yer alan bazı haberlerde, Suriye kökenli kadının Selefi sempatizanı olduğu iddia edildi. 

Kaymakamlık tarafından 2016 yılında başvurusunun reddedilmesi üzerine Lübnanlı doktor Stuttgart İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak ilgili mahkeme 7 Ocak 2019 tarihinde başvurusunu reddetti. Baden-Württemberg İdare Mahkemesi de kararı onadı.  (Karar No: Az. 12 S 629/19).

EL SIKIŞMA KÜLTÜRÜN BİR PARÇASI

Korona kısıtlamalarına rağmen, mahkemeye göre, el sıkışmak Almanya’da birlikte yaşamanın kültürel temelinin bir parçası. Diğer taraftan kadınların yanı sıra artık erkeklerle de el sıkışmayan servis şefi pozisyonundaki Lübnanlı doktorun bu tutumunun pek de bir şey değiştirmeyeceği belirtilirken, kararın bildiriminden itibaren 1 ay içinde temyize gitme hakkı olduğu da kaydedildi. 

111.png222.png333.png

“EL SIKMAYI REDDEDEN DEĞERLERİMİZİ REDDEDER”

Öte yandan Baden Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Thomas Strobl mahkemenin kararını selamladığını belirtti. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Strobl, “Alman olmak isteyen herkes Alman devletine karşı dürüst olmalıdır. Bu, insanlara karşı saygılı olmayı da kapsar. Bu, vatandaşlığın temelini oluşturur. El sıkmayı reddedenler, değerlerimizi de reddederler” görüşünü savundu. 

Tübingen Büyükşehir Belediye Başkanı Boris Palmer da kararı “yerinde” olarak niteledi. Yeşiller Partili Palmer “Kadınların ellerini köktendinci kültürel değerlerler açısından sıkmayanlar, Alman vatandaşı olamazlar” dedi. 

+49 – STUTTGART

HABERE YORUM KAT
3 Yorum