Almanya'da emekli maaşlarına beklenenden daha fazla zam planlanıyor

Almanya'da emekli maaşlarına beklenenden daha fazla zam planlanıyor

Almanya’daki emeklilerin, Temmuz ayından itibaren emekli maaşları beklenenden daha fazla artacak. Ancak uzmanlara göre bunun olumsuz sonuçları olabilir.

Emekli maaşlarının 1 Temmuz 2024’ten itibaren beklenenden daha fazla artacak olması ilk başta kulağa hoş bir müjde gibi geliyor. Çalışma Bakanı Hubertus Heil’e göre gelecek artış, ülke çapında yüzde 4.57’lik artış enflasyon oranının “önemli ölçüde” üzerinde.

Emekli maaşı ayarlaması, ilk kez vergi mükellefi olmanıza ve vergi beyannamesi vermenize yol açabilir. Bunun nedeni, emekli maaşınızdaki herhangi bir artışın tamamen vergilendirilebilir olmasıdır.

Bir kısmı her zaman vergiden muaf kalan emekli maaşınızın geri kalanından farklı olarak. Federal Maliye Bakanlığı’na göre bu durum 114 bin emekliyi etkiliyor.

Emeklilik ödeneği olarak adlandırılan bu tutarın sizin için ne kadar yüksek olduğu, emekli olduğunuz yıla bağlıdır. Ne kadar geç emekli olursanız, emekli maaşınızın vergi ödemeniz gereken kısmı o kadar büyük olur.

Emekli maaşı vergilendirmesi şu şekilde işlemektedir:

-Örneğin, 2022 yılında emekli olursanız, yüzde 18’lik bir emeklilik ödeneğine sahip olursunuz, vergilendirilebilir kısım ise yüzde 82’dir. Bu emeklilik ödeneği yüzdesine karşılık gelen tutar üzerinden hayatınızın sonuna kadar vergi ödemeniz gerekmeyecektir.

-2058’de emekli olanlar ise emeklilik gelirlerinin yüzde 100’ü üzerinden vergi ödemek zorunda kalacaklardır.

Emekliler Temmuz ayından itibaren artış üzerinden tam vergi ödemek zorunda kalacağından, ek tutarı vergilendirilebilir emeklilik bileşeninize eklemeniz gerekecektir. Sonuç, toplam vergilendirilebilir emeklilik geliridir.

Bu tutar, 2024 yılında 11 bin 604 Euro olan temel vergiden muaf ödeneğin üzerindeyse, vergi beyannamesi vermeniz gerekecektir.

Vergiden muaf temel ödenek, tüm vergi mükelleflerine herhangi bir vergi ödemek zorunda olmadıkları belirli bir gelir miktarını garanti eder. Bu miktar her yıl biraz daha artar.

ARTI49

HABERE YORUM KAT