Almanya'da emekli maaşı: Kimler ilk zamlardan faydalanacak?

Almanya'da emekli maaşı: Kimler ilk zamlardan faydalanacak?

Alman hükümeti önümüzdeki birkaç gün içinde Temmuz ayından itibaren geçerli olacak olan bu yılın emekli maaşını açıklayacak. Bazı emekliler için çifte artış geçerli olacak. Peki ilk zamdan hangi emekliler faydalanacak?

Almanya'daki 21 milyon emeklinin bekleyişi yakında sona erecek. Çalışma Bakanı Hubertus Heil önümüzdeki iki hafta içinde bu yılki emekli maaşı artışını açıklayacak. Artışın ne kadar yüksek olacağı henüz bilinmiyor. Heil şu ana kadar sadece "enflasyonun üzerinde" bir artış beklediğini söyledi. Emeklilik sigortasının 2023 yılı sonu için yaptığı bir tahmin, emeklilik aylıkları için yüzde 3,5'lik bir artış öngörüyordu.

Ancak Temmuz 2024'te sadece emeklilik aylıkları değil, aynı zamanda iş gücü kaybı aylıkları ve geride kalanlara bağlanan aylıklar da (dul ve yetim aylıkları) artacak. Bu artışların ne kadar olacağı da şimdiden belli: az aylarından itibaren yüzde 4,5 ila 7,5 arasında veya daha fazla.

YÜZDE 7,5 DAHA YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI

Her yıl 1 Temmuz'da yasal emekli maaşları, nüfusun geri kalanındaki ücret eğilimi kıstas alınarak ayarlanıyor. 2023'teki daha yüksek ücret anlaşmaları nedeniyle, emekliler önemli bir emekli maaşı ayarlamasını dört gözle bekleyebilirler. Ayrıntılar Mart ayı sonunda, muhtemelen Paskalya'dan önce açıklanacak.

Eski yıllarda kazanılmış haksızlıkları düzeltmeyi amaçlayan farklı bir yasa, kısmi çalışma engelli maaşları ve geride kalanlar için geçerli olacak. Çünkü 2019'dan itibaren veya 2014'ten itibaren alınan bu maaşlar için yasal bir düzenleme yapıldı ve yeni alıcılara eskilerden çok daha iyi bir pozisyon sağlandı. Yasama organı bu durumu haksız buldu ve bu nedenle daha önceki yıllara sahip olanlar artık artırılmış bir maaş almaya hak kazanacak. Ocak 2002 ile Haziran 2014 arasında bir kısmi çalışma engelli maaşı alanlar, 1 Temmuz 2024'ten itibaren %7,5 artış alacaklar. Ancak Temmuz 2014 ile Aralık 2018 arasında başlayan bir maaş için, artış %4,5 olacaktır.

Bu artış aynı zamanda halihazırda yaşlılık aylığı almakta olan ancak belirtilen dönemlerde çalışma indirimi aylığı veya ölüm aylığı almış olanlar için de geçerlidir. Şu anda ölüm aylığı alan, ancak ölen kocası/karısı daha önce kısmi çalışma engelli emekli maaşı almış olan kişiler artık aynı zamanda ölüm aylığı üzerinden de bir artış alacaklar.

ÇİFTE MAAŞ GÜNÜ

Ancak bu aynı zamanda bu grup emeklilerin yaz aylarında iki kat artış alma hakkına sahip olduğu anlamına da geliyor. Bu, diğer hususların yanı sıra Alman Sosyal Birliği tarafından şöyle açıklanıyor: "Gelecek yıl, özel bir artış alırsanız, 'olağan' emeklilik ayarlaması bunun üzerine eklenecek. Yani çifte maaş günü." Somut olarak bu, bazı kişilerin 1 Temmuz 2024'ten itibaren emekli maaşlarında %11'lik bir artış alacağı, "sadece" %4,5'lik özel artış alanların ise %8'lik bir artış alacağı anlamına geliyor."

ARTI49

HABERE YORUM KAT