Almanya'da elektrik faturanız çok geliyorsa dikkat: İşte yapmanız gerekenler...

Almanya'da elektrik faturanız çok geliyorsa dikkat: İşte yapmanız gerekenler...

Almanya genelindeki tüketici koruma merkezleri aylardır müşterilerin enerji tedarikçilerinden aldıkları yanlış faturalardan şikayet ediyor. Suçlu basit yanlış hesaplamalar olsa da şirketler de büyük hatalara izin veriyor. İşte izlemeniz gereken yollar...

Duisburglu emekli Hans-Uwe'ye küçük evi için yaklaşık 8.000 Euro'luk bir gaz faturasının gelmesi şoke etti.

Elektrik firması Stadtwerke Duisburg'un müşterisi Mart ayının başında 2023 yılı için son faturasını aldı. Enerji tedarikçisi, şok geçiren emekliden tam 8.000 Euro istedi. Ancak 78 yaşındaki emekli faturaya karşı mücadele etti; gaz sayacını kontrol etti, eski faturalara baktı ve sonunda gaz faturasının patlamasına neden olan önemli bir hata buldu.

Stadtwerke ile temasa geçip hatayı düzelttirmesine rağmen Stadtwerke faturayı hesabından çekti. Emekli Hans-Use K., bu kez de otomatik ödemeyi iptal ettirdi ve enerji tedarikçisiyle tekrar temasa geçti.

Bu münferit bir vaka değildi. Almanya genelindeki tüketici koruma merkezleri aylardır müşterilerin enerji tedarikçilerinden aldıkları yanlış faturalardan şikayet ediyor. Suçlu basit yanlış hesaplamalar olsa da şirketler de büyük hatalara izin veriyor. Gaz, elektrik ve bölgesel ısıtma müşterileri eşit derecede etkileniyor. Faturalarla ilgili tekrar eden sorunlar da var.

NE YAPILMALI

Enerji tedarikçinizden beklenmedik şekilde yüksek bir fatura aldıysanız ve buna karşı harekete geçmek istiyorsanız, izlemeniz gereken yollar şöyle:

Faturayı dikkatlice kontrol edin

  • Mevcut fatura verilerini bir önceki yılınkilerle karşılaştırın. Belirtilen tüketime, birim başına fiyata ve tarife veya ücretlerdeki değişikliklere özellikle dikkat edin.
  • Faturalandırılan tüketimin doğru olduğundan emin olmak için mevcut sayaç okumalarını son faturanızdaki bilgilerle karşılaştırın.
  • Gaz sayaçları tüketimi metreküp cinsinden ölçer, ancak faturalandırma kilovat saat (kWh) cinsindendir. Kaba bir dönüşüm için metreküp sayısı on ile çarpılarak kWh cinsinden yaklaşık bir değer elde edilebilir.
  • 2023 için geçerli herhangi bir fiyat freni olup olmadığını ve bunların doğru uygulanıp uygulanmadığını araştırın.
  • Ayrıca tüketim davranışınızda fatura tutarını açıklayabilecek önemli bir değişiklik olup olmadığını da göz önünde bulundurun.

Tüketim tahmini miydi? O zaman aşağıdakiler geçerlidir:

  • Faturanızda tahmini tüketime görsel olarak vurgulanmış bir atıf bulunduğundan emin olun. Mevzuat, tüketicileri faturalama yöntemi hakkında şeffaf bir şekilde bilgilendirmek için bu tür bilgilerin açıkça tanınabilir olmasını gerektirir.
  • Talep üzerine, tedarikçi size tüketim tahmininizin nasıl elde edildiğine dair ayrıntılı bir yazılı açıklama sunmalıdır. Bu açıklama, tüketiminizi tahmin etmek için kullanılan tüm faktörleri ve yöntemleri içermelidir.

Enerji tedarikçisiyle iletişime geçin

  • Sorularınız ve endişeleriniz için doğrudan enerji tedarikçinizle iletişime geçin. Belirli ayrıntılara girebilmek için müşteri numaranızı ve faturanızı hazır bulundurun.
  • Herhangi bir tutarsızlık fark ederseniz, faturaya resmi bir itirazda bulunabilirsiniz. Tedarikçinize tam prosedürü sorun; kural olarak bu tür itirazlar yazılı olarak yapılmalıdır.

Tüketici koruma merkezleriyle iletişime geçin

  • Tüketici koruma merkezlerinin veya yerel enerji danışma merkezlerinin sunduğu hizmetlerden yararlanın. Bunlar genellikle ücretsiz veya düşük maliyetli danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
  • Bölgesel ısıtma veya diğer enerji konularıyla bağlantılı olarak planlanan olası toplu davalar hakkında bilgi edinin. Bu tür davalara katılmak mümkün olabilir.

Ödeme türü ve yöntemiyle ilgili ayrıntıları netleştirin

  • Faturada belirtilen son ödeme tarihine dikkat edin. Belirsizlikler açıklığa kavuşturulana kadar ödemeleri geçici olarak askıya almanın veya ayarlamanın mümkün olup olmadığını sağlayıcınızla görüşün.
  • Faturada bir hata tespit ettiyseniz, mevcut bir otomatik ödeme talimatını askıya almak veya iptal etmek için bankanızla iletişime geçmeniz de faydalı olabilir.

Mektupları ve faturaları saklayın ve kopyalarını çıkarın:

  • İlgili tüm mektup ve faturaları dikkatlice saklayın. Bu belgeler, herhangi bir tutarsızlık olması durumunda davanızı kanıtlamak için önemlidir.
  • Tüm önemli belgelerin kopyalarını alın. Orijinalin kaybolması durumunda yerine yenisinin konulduğundan emin olmak için hem fiziksel hem de dijital kopyalar çıkarmanız tavsiye edilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT