Almanya'da eğitim sisteminde çatlak: Okuma yazma konusunda zorluk yaşıyorlar...

Almanya'da eğitim sisteminde çatlak: Okuma yazma konusunda zorluk yaşıyorlar...

Uluslararası İlkokul Öğrencileri Okuma Araştırması’nda (IGLU) 4. sınıf Alman öğrencilerin yüzde 25’inin okuma-yazma konusunda sıkıntı yaşadığı ortaya çıktı.

Uluslararası İlkokul Öğrencileri Okuma Araştırması (IGLU) sonuçlarına göre, 4. sınıf öğrencilerinin okuma-yazma seviyelerini belirlemek amacıyla yapılan bir araştırmada Almanya'daki 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 25'i okuma-yazma konusunda zorluk yaşadığını ortaya koydu. Bu durum, eğitim sisteminde köklü reform ihtiyacı konusunda tartışmalara yol açtı. 

Son 20 yılda çoğu ülkede önemli ilerlemeler kaydedilirken, Alman öğrenciler arasında okuma seviyesi düşük olanların oranının sistemli bir şekilde artması endişe yaratıyor. Araştırmaya göre, Singapur 597 puanla birinci sırada yer alırken, Almanya 524 puanla orta sıralarda ve Güney Afrika 288 puanla son sırada. İngiltere ve Polonya gibi Avrupa ülkeleri dünya ortalamasının üzerinde bir performans sergilerken, İspanya, Fransa ve Belçika daha gerilerde yer alıyor.

Araştırmada, sosyal açıdan dezavantajlı ailelerin çocuklarıyla Almanca'nın evde konuşulmadığı göçmen kökenli ailelerin çocuklarının okuma seviyelerinin daha düşük olduğu tespit edildi. Bu durum, eşitsizliklerin eğitim başarısı üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

IGLU sonuçları, Almanya'daki eğitim sisteminin güçlendirilmesi ve öğrencilerin okuma-yazma becerilerini geliştirmek için reformlara ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Eğitimde daha fazla destek, kaynak ve önlemlerin sağlanması, öğrencilerin başarılarını artırmak ve eşit fırsatlar sunmak için önemli adım.

''Köklü bir reforma gidilmesi kaçınılmaz''

5 yılda bir yapılan IGLU araştırmalarının başladığı 2001 yılından beri Almanya’daki ilkokul 4. sınıf öğrencileri arasında okuma seviyesi asgari standardın altında olanların oranının 15 puan düşüş göstermesi velilerin yanı sıra eğitimcileri de harekete geçirdi.

Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger, ülke genelinde eğitim politikasında ve sisteminde köklü bir reforma gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Meidinger, Almanca, matematik ve hayat bilgisi derslerine daha fazla ağırlık verilmesini, İngilizce, resim ve müzik derslerinin ise ‘yan ders’ olarak verilmesini önerdi.

Almanya’daki ilkokullarda diğer ülkelere göre ana dil Almanca derslerine 60 dakika daha zaman ayrıldığına dikkati çeken Meidinger, “IGLU araştırmasının da ortaya koyduğu gibi bizde bazı şeylerin çok yanlış gittiği açık bir biçimde görülmektedir. O nedenle zaman kaybetmeden gereken adımları atmalıyız” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT