Almanya’da eğitim eşitsizliğine karşı çığlık: DİDF’den acil önlem çağrısı!

Almanya’da eğitim eşitsizliğine karşı çığlık: DİDF’den acil önlem çağrısı!

Okulların art arda yeniden öğrenime açıldığı Almanya’da, koronavirüsün büyük bir eşitsizliği açığa çıkardığına dikkat çekildi. DİDF, “Eğitimde yaşanan eşitsizliğe karşı acil önlemler” alınmasını istedi.

Federal Almanya’da uzun yıllardır bir sivil toplum kuruluşu olarak toplumsal eşitsizliklere dikkat çeken ve bunların giderilmesi için önerilerde bulunan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) salgınla kesintiye uğrayan öğrenime yeniden, ama yine büyük bir adaletsizlikle başlandığına dikkat çekti. 

DİDF Yönetim Kurulu’nun bildirisinde şu ifadeler yer aldı: 

“Almanya’da yeni eğitim dönemi, eğitim alanında yaşanan sorunlara yenileri eklenerek başladı. Kovid-19 salgını hayatımızın her alanında olduğu gibi okulları, çocuklarımızın eğitimini, eğitmenlerin ve öğretmenlerin çalışma koşullarını da ciddi bir şekilde etkiledi. 13 Mart’tan bu yana Almanya’nın hiçbir eyaletinde normal eğitim müfredatı uygulanamadı. Kovid-19 virüsünün yaygınlaşmasını engellemek için çocukların evde kalması, okulların kapalı tutulması, özellikle ekonomik geliri düşük olan ve göçmen kökenli ailelerin çocuklarının eğitim alanında yaşadığı sorunların daha da büyümesine neden oldu. Başlatılan dijital eğitim, eğitimde yaşanan adaletsizliği daha fazla açığa çıkardı. Birçok aile çocuklarına ders yardımı sunabilme imkânına sahip olmadığı gibi, kimi aileler bilgisayar ve internet olanaklarına da sahip değil. Birçok çocuğun ayrı odası olmaması nedeniyle evde ders çalışma olanağı yok. Bu süreçte okulların önemli bir kısmının sınırlı teknik olanaklarla donatıldığı görüldü. Birçok öğretmen özel bilgisayarları aracılığıyla dijital eğitim vermeye çalıştı.

EŞİTLİKÇİ BİR EĞİTİM SİSTEMİ!

Alman eğitim sistemi eyaletlere göre kısmi farklılıklar arz etse de, çocukların sosyal konumları üzerinden elemeyi teşvik eden bir anlayış üzerine kurulu. Bu sistem hem uluslararası eğitim kurumları hem de Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) gibi demokratik kurumlar, okul aile birlikleri ve öğrenci temsilcilikleri tarafından senelerdir eleştirilmekte. Alman eğitim sisteminin her çocuğa eşit olanak tanımadığı, yoksul ve zengin farkının eğitim sisteminin esasını oluşturduğu eleştirilerinin doğruluğu bu dönemde daha açık bir şekilde görüldü. Her çocuğun eşit olanaklara sahip olabilmesi için bu sistemin değişmesi gerekir.

OKULU TERK EDEN ÇOCUK SAYISI ARTIYOR

Temmuz ayında yayınlanan eğitim raporuna göre, 2013’den bu yana diploma almadan okulu terk eden çocukların sayısı düzenli şekilde artmakta. İşçi, emekçi, göçmen kökenli ailelerin çocukları arasında okulu terk edenlerin oranı daha fazla. Kovid-19 öncesi de işçi ve emekçi çocuklarının okul bitirme, üniversiteye ya da yüksek bir okula gidebilecek diploma alabilme oranları çok düşüktü. Kovid-19’la birlikte ortaya çıkan ve var olan sorunların artmasına karşı tüm eyaletlerde acil önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde çocuklarımızın geleceği daha karanlık olacaktır.

 ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN

Çocukların okullarda birlikte öğrenmelerinin yerini ne dijital eğitim ne de tek tek ders yardımları alabilir. Okulda eğitim olanakları her şart altında yaratılmalı, ancak hiç kimsenin sağlığı da tehlikeye atılmamalıdır. Bilim insanlarının Kovid-19 konusundaki araştırmaları tam bir sonuca ulaşmadan, okula gidecek her çocuğun Kovid-19’dan korunması için azami önlemler alınmalıdır. Birçok eyalette Eğitim ve Bilim Sendikası ve okul aile birlikleri hükümete sağlık önlemleri eşliğinde, daraltılmış sınıflara geçilmesi önerisinde bulunuyor. Biz de bu öneriyi destekliyoruz.

Eyalet hükümetleri ve merkezi hükümetin çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atmadan daraltılmış sınıflarda eğitim koşullarının yaratılması için acil bütçe ayırmasını, koşulların yaratılmadığı yerlerde çocukların sağlığının tehlikeye atılmamasını talep ediyoruz.

Yaşanan sorunlar dikkate alınarak, derhal yeterli öğretmen, eğitmen ve personel alınmalı, her çocuğun bilgisayar ve internete sahip olabilmesi için, okulların teknik donatımı ve mekânlarının eksiği acil giderilmelidir. İhtiyaç duyan her işçi ve emekçi çocuğuna ders yardımı yapılmalı, göçmen aileler eğitim sistemi ve yaşanan sorunlar konusunda bu dönemde daha fazla bilgilendirilmelidir.

Eyalet hükümetlerine ve federal hükümete çağrımız: Sadece işverenlere değil, çocukların geleceği için de acil bütçe ayrılsın!

BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRELİM!

Alınacak bu ve benzeri önlemlerle işçi ve emekçi çocuklarının yaşadığı sorunlar, biraz da olsa, azaltılabilir. Bunun için birliğe, beraberliğe ve mücadeleye ihtiyacımız var. Başta öğretmenler olmak üzere, eğitmenleri, sosyal danışmanları, aileleri bir araya gelmeye, sorunlara karşı çözüm önerileri oluşturmaya davet ediyoruz. Tüm çocukların daha iyi eğitim olanaklarına sahip olması için mücadele eden Eğitim ve Bilim Sendikası’nın çalışmalarını, kampanyalarını desteklemeye çağırıyoruz. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu olarak, çocuklarımızın eğitim ve meslek alanında yaşadığı sorunların çözümü için katkı sunacak herkesi, derneklerimize bekliyoruz.”

+49-KÖLN

FOTO:  Taylor Wilcox on Unsplash