Almanya’da düşük gelirlilere vergi şoku: “Vergi mükellefleri hükümetin başarısızlığının bedelini ödemek zorunda”

Almanya’da düşük gelirlilere vergi şoku: “Vergi mükellefleri hükümetin başarısızlığının bedelini ödemek zorunda”

Almanya’da yeni yılda birçok vergi ve katkı kuralları değişecek. Yapılan bir araştırma, bu değişikliklerin özellikle düşük gelirlileri etkileyeceğini gösterdi.

Almanya’da yeni yıl fiyat artışlarıyla başladı. Tüm yeni vergi artışları ve harçlar, vergiden muaf temel ödenekteki artışla denkleştirilirse, yılda 50 bin Euro geliri olan ortalama bir gelir sahibi, 2024 yılında bir önceki yıla göre 40 Euro daha fazla vergi ve harç ödeyecek. Köln Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’ne göre yeni yükler esas olarak düşük gelirlileri etkileyecek.

Finans ve vergi politikası ekonomisti Martin Beznoska analizinde, “Vergi mükellefleri hükümetin başarısızlıklarının ve uygunsuz aykırı bütçe politikasının bedelini ödemek zorunda kalacak. Bekarlar ve düşük gelirli ailelerin bu yükün altında en fazla kalanlar olması durumu daha da kötüleştirecek” diyor.

Noel'den hemen önce tüketici danışma merkezi, dört kişilik bir ailenin CO₂ fiyatının uygulanmasıyla elde edilen gelirden yılda 556 Euro almaya hak kazanacağını hesapladı. Bu da kişi başına 139 Euro anlamına geliyor. Tüketici danışma merkezi başkanı Ramona Pop, "Aksi takdirde, CO₂ vergisi, yüksek enerji fiyatlarına ek olarak insanlar için ek bir mali yüktür" dedi.

YÜKSEK VERGİLERİN YÜKÜ

Enstitüye göre, planlanan vergi indiriminden yalnızca yüksek gelirliler yararlanacak. Çocuksuz haneler için vergi indirimi yalnızca en az 100 bin Euroluk bir gelirle yürürlüğe girecekken, iki çocuklu ailelerin ebeveyn başına 90 bin ve 40 bin Euroluk bir gelire ihtiyacı olacak. Tek çocuklu ebeveynler ise sadece yıllık 72 bin Euro gelirle vergi indiriminden faydalanabilecek.

ARTI49

HABERE YORUM KAT