Almanya'da dönerin fiyatı artık 10 Euro'yu geçebilir!
Sığır eti fiyatlarındaki mevcut artış fast food sektöründe de durmuyor. Hamburger ve kebap için cebinizi daha derin kazmanız gerekiyor. Sonuncusu için on avroluk fiyat duvarı yakında aşılabilir.
Sığır eti kıtlığı Almanya'nın fast food sektörünü etkiliyor: Hem dönerler hem de hamburgerler son üç yılda çok daha pahalı hale geldi. Dana ve sığır eti fiyatları hızla yükseliyor, çünkü kesimlik hayvanlara olan talep arzdan daha fazla.
10 Euro'ya döner mi?
Aşağı Saksonya Ziraat Odası'nın verilerine göre, sadece inek ve genç boğa eti için üretici fiyatları bu yıl yaklaşık yüzde 15 ila 20 oranında arttı. Ziraat Odası'nın piyasa uzmanı Albert Hortmann-Scholten, “Bu gerçekten çılgın bir durum” derken, "Birçok sığır çiftliği kapandı ve mavi dil salgını arzı büyük ölçüde azalttı" dedi.
Sığır eti fiyatlarındaki mevcut artış yaz sonunda başladı ve sonuçları diğerlerinin yanı sıra fast food sektöründe de hissediliyor. Münih'te bazı dönerciler, menülerinden dana kebaplarını çıkardı. Bir dönerci bunun gerekçesini “çok pahalı” diye açıklarken, “10 Euro civarında bir ücret talep etmem gerekirdi, kimse bunu ödemezdi” diye belirtti. Ve bu yüzden dükkanında sadece tavuk ve hindi bulunduğunu belirtti.
Tam yüzde 80 artış!
Baden-Württemberg eyaletinin Remchingen kentindeki Kebap Üreticileri Birliği sözcüsü Erdoğan Koç, “Uzmanlar, et işlemenin temsili bir ürünü olan kebapların nihai fiyatının yakın gelecekte 10 Euro sınırına ulaşacağını ve hatta orta vadede bu sınırı aşacağını tahmin ediyor” diyor. Yiyecek içecek ticaretindeki fiyat artışlarının nedeni sadece sığır eti değil, çünkü enerji ve diğer hammaddeler de daha pahalı hale geldi. Ancak et, maliyetlerin önemsiz olmayan bir bölümünü oluşturuyor.
McDonald's'ın standart hamburger için 2022 yılında 1,29 Euro fiyat koyarken, bu ücret bugün 2,29 Euro'ya çıktı. Bu da yüzde 80'lik artış anlamına geliyor.
Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, 2014 yılında Almanya'da 12.7 milyon büyükbaş hayvan varken, bu sayı 2024 yılında 10.5 milyona düştü ve yüzde 17'lik bir azalma yaşandı. Şu anda kesimlik hayvan sıkıntısı yaşanıyor.
ARTI49