Almanya'da doğal gaz boru hatları hidrojen şebekelerine dönüştürülüyor

Almanya'da doğal gaz boru hatları hidrojen şebekelerine dönüştürülüyor

Alman Bakanlar Kurulu, 2032'de faaliyete geçmesi planlanan hidrojen ağı için yasal bir çerçeve oluşturmaya yönelik yasa taslağını onayladı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, ekonominin karbondan arındırılması için oluşturulması planlanan hidrojen ağına Bakanlar Kurulu'nun onay verdiğini duyurdu. Bu tasarı, şirketlere ülke genelindeki mevcut gaz boru hatlarının hidrojene dönüştürülmesi ve merkezi hidrojen şebekelerinin birbirine bağlanmasının yasal dayanağını sağlıyor.

Almanya, bu yıl sonunda hidrojen ağı geliştirme planını tamamlamayı hedefliyor. Ülke, detaylı bir hidrojenden enerji üretimi stratejisine sahip olup, 2030'a kadar 5 bin megavat, 2040'a kadar ise ek bir 5 bin megavat temiz hidrojen üretim kapasitesi oluşturmayı hedefliyor.

Alman hükümeti, sürdürülebilirlik açısından yalnızca yenilenebilir süreçlerle üretilen yeşil hidrojeni önceliklendiriyor. Almanya, hidrojen teknolojileri alanında lider ve ihracatçı olma hedefiyle çalışmalarını yoğunlaştırıyor. İrlanda, Suudi Arabistan, Umman, Şili, Namibya ve Avustralya gibi ülkelerle hidrojen üretimi konusunda iş birliği yapmak istiyor.

Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Almanya, hidrojen yatırımlarına hız verdi. Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan bu yana doğal gaz ve petrolün arz yönlü belirsizlikleri enerji piyasalarında dengesizliklere neden oldu. Bu dönemde iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji krizine yönelik olarak yenilenebilir enerji projeleri ve yatırımları artış gösterdi. Aynı zamanda hidrojen teknolojilerine yönelik yatırımlar ve politikalar da genişletildi.

HABERE YORUM KAT