Almanya'da demokrasiye güven azaldı, yabancı düşmanlığı arttı

Almanya'da demokrasiye güven azaldı, yabancı düşmanlığı arttı

Almanya'da demokrasiye güven azaldı. Yapılan bir ankete göre, yüzde 42,3'ü “Federal Almanya Cumhuriyeti'nde işlediği şekliyle demokrasiyi” onaylıyor. Öte yandan, Batı'da da Doğu'da olduğu gibi yabancı düşmanlığı arttı.

Almanya'nın batısında yabancı düşmanlığının önemli ölçüde arttığı ve doğudaki tutumlara yaklaştığı görülüyor. Leipzig Üniversitesi'nin Çarşamba günü Berlin'de tanıttığı 2024 Otoriterlik Araştırması bu sonucu ortaya koyuyor. Araştırma 2002 yılından bu yana her iki yılda bir düzenli olarak halkın otoriter ve anti-demokratik eğilimlere yönelik tutumlarını inceliyor.

Ankete göre, Batı'daki katılımcıların yüzde 31,1'i Almanya'nın “çok sayıda yabancı tarafından aşırı yabancılaştırıldığı” görüşüne katılıyor. İki yıl önce bu oran yüzde 22,7 idi. Doğu'da ise bu ifadeye katılanların oranı yüzde 38,4'ten yüzde 44,3'e yükseldi. Araştırmanın yöneticilerinden Elmar Brähler, “Yabancı düşmanlığı böylece ulusal çapta paylaşılan bir kızgınlığa dönüştü” dedi.

Demokrasi memnuniyeti de düşüyor

Araştırmaya göre aynı zamanda demokrasiden duyulan memnuniyet de düşüyor. Tüm katılımcıların yüzde 90,4'ü demokrasi fikrini kabul etmesine rağmen, ankete katılanların sadece yüzde 42,3'ü “Federal Almanya Cumhuriyeti'nde işlediği şekliyle demokrasiyi” onaylıyor.

Özellikle Doğu'da kabul keskin bir şekilde düştü. Almanya'da 2022 yılında işleyen demokrasiyi destekleyenlerin oranı yüzde 53,5 iken, bu yıl bu oran sadece yüzde 29,7'de kaldı. Ancak Batı'da bile, 2022'deki yüzde 58,8'lik orana kıyasla sadece yüzde 46'lık bir kesim hükümet biçiminin işleyişinden memnun.

Çağrı yaptı

Federal Ayrımcılıkla Mücadele Komiseri Ferda Ataman'a göre bu araştırma Almanya'nın “ciddi bir demokrasi sorunu” olduğunu gösteriyor. Grup temelli insan düşmanlığı Almanya'nın her yerinde yeni bir boyuta ulaşmış durumda ve milyonlarca insan bunu günlük ayrımcılık şeklinde yaşıyor.

Atamann, “Gelecek hükümet, bugüne kadar eksik olan ulusal bir ayrımcılık karşıtı eylem planını ele almalıdır” dedi. Atamann, Federal Meclis'teki demokrat partilere, aşırıcılık ve ayrımcılıkla mücadele konusunda kararlı olan herkese açık bir sinyal göndermeleri ve Demokrasiyi Teşvik Yasası'nı mümkün olan en kısa sürede geçirmeleri çağrısında bulundu.

ARTI49