Almanya'da darbe soruşturması: 3 kişi daha gözaltına alındı

Almanya'da darbe soruşturması: 3 kişi daha gözaltına alındı

Almanya'da, geçen yıl aralık ayında başlatılan darbe girişimi soruşturması kapsamında 3 kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.

Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, darbe planlarının merkezinde bulunan "Prens 13. Heinrich" adlı zanlının yakınlarından Johanna F-J, Hans Joachim H. ve Steffen W'nin terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla gözaltına alındıkları belirtildi.

Açıklamada, Johanna F-J'nin Mayıs 2022'den beri örgüt içinde aktif olduğu ve üst düzey bir "konsey" toplantısına katıldığı ifade edildi.

"Prens 13. Heinrich" tarafından başkanlık edilen konseyin amacının, mevcut devlet düzenini ortadan kaldırarak İkinci Dünya Savaşı'nın galip güçleriyle Almanya'daki yeni bir devlet düzeni müzakere etmek olduğu ve Johanna F-J'nin bu konuda destek talep etmek amacıyla Rusya Federasyonu'nun Başkonsolosu ile iki kez görüştüğü aktarıldı.

Hans Joachim H. ve Steffen W'nin de maddi destek sağlama ve insan kaynakları bulma konusunda çalışmalar yaptığı belirtildi.

Üç şüphelinin bugün hakim karşısına çıkarılacağı bildirildi.

Almanya'da Reichsbürger (İmparatorluk Vatandaşı) hareketi, anayasal düzeni tanımama, darbe gerçekleştirme ve imparatorluğu yeniden tesis etme amacı taşıyan bir grup olarak biliniyor. Schatten (Gölge) operasyonu adı verilen operasyonla geçen yıl aralık ayında silahlı darbe girişimi planlamak suçlamasıyla birçok örgüt üyesi tutuklandı.

Operasyon, RAF terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyondan sonra Almanya tarihindeki en büyük anti-terör operasyonu olarak nitelendiriliyor. Reichsbürger hareketinin üyesi olan kişiler, Federal Almanya Cumhuriyeti'ni tanımamakta, resmi kurum ve yapılanmalara karşı çıkmaktadır. Ayrıca Holocaust'u inkar eden ve Alman İmparatorluğu'nun 1871 sınırlarını temel alan ideolojileriyle biliniyor.

Alman iç istihbarat örgütü Verfassungschutzamt raporlarına göre, Reichsbürger hareketi üyesi olan kişilerin sayısı 21 bin olarak belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT