Almanya'da da çok kullanılıyor: O ilaca bağlı ölümlerde artış var

Almanya'da da çok kullanılıyor: O ilaca bağlı ölümlerde artış var

Birleşik Krallık’ta reçeteli ilaç pregabalinin kullanımına bağlı ölümler son beş yılda 3 bin 400 kişiye yükseldi. İlaç Almanya'da da çok yaygın şekilde reçete ediliyor.

Birleşik Krallık’ta reçeteli ilaç pregabalinin kullanımına bağlı ölümlerin sayısı artış gösteriyor. Sunday Times’ın yaptığı bir araştırmaya göre son beş yılda yaklaşık 3 bin 400 ölüm bu ilaçla ilişkilendirilmiş. 2012 yılında sadece dokuz ölümle bağlantılıyken, bu sayı on yıl sonra 2022’de neredeyse 780’e yükselmiş. Bu durum, Birleşik Krallık’ta uyuşturucuya bağlı ölümler arasında en hızlı artışı temsil ediyor.

Pregabalin, İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından epilepsi, anksiyete ve diyabet veya zona hastalığından kaynaklanan sinir ağrıları gibi durumların tedavisinde kullanılıyor. Almanya’da da yaygın olarak reçete edilen bu ilaç, 2004 yılından beri “nöropatik ağrı tedavisi, kısmi epileptik nöbetler için ek bir tedavi olarak ve yaygın anksiyete bozukluğu için” onaylanmış durumda ve en çok reçete edilen etken maddelerden biri haline gelmiş görünüyor.

ÇOK SAYIDA YAN ETKİSİ VAR

Pregabalinin çalışma mekanizması epilepside beyindeki anormal elektriksel aktiviteyi azaltarak nöbetleri durdurmak, sinir ağrısında ağrı sinyallerini etkileyerek ağrıyı engellemek ve anksiyete durumunda beynin anksiyeteye neden olan kimyasalları salgılamasını engellemek şeklinde açıklanıyor. Ancak ilacın kullanımı sırasında uyuşukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, ishal, erektil disfonksiyon, şişmiş eller, kollar, bacaklar ve ayaklar, bulanık görme, hafıza sorunları ve ruh hali değişiklikleri gibi çok sayıda yan etki de ortaya çıkabilir.

BAĞIMLILIK YAPABİLİR

NHS ve Alman Tabipler Birliği İlaç Komisyonu, pregabalinin bağımlılık yapma potansiyeline dikkat çekiyor. Özellikle opioidleri kötüye kullanan hastalar için risk taşıyan bu ilaç, nadir durumlarda bağımlılık yapabilir. İlacın bağımlılık potansiyeli, bazı kullanıcıların dozu izinsiz olarak arttırmasına veya ilacı diğer narkotiklerle kombine etmesine yol açabiliyor.

MİLYONLARCA REÇETELENMİŞ DURUMDA

Birleşik Krallık’ta 2022 yılında sekiz milyondan fazla kişi pregabalin için reçete almışken, Almanya’da 2018 yılında yasal sağlık sigortası kapsamında toplam 3,9 milyon reçete düzenlenmiş. Bu durum ilacın kullanımının ve bağımlılık yapma potansiyelinin ciddiyetini gözler önüne sermiş durumda.

ARTI49

HABERE YORUM KAT