Almanya'da cinsiyet ve isim değiştirenlerin sayısında patlama yaşandı
Kendi Kaderini Tayin Yasası sadece birkaç aydır yürürlükte. Ancak şimdi beklenenden çok daha fazla insan bu yasadan yararlanıyor. Ağustos ayında 15 bin kişi bu tür bir değişikliği kaydettirdi. Hükümet ise yılda yalnızca 4 bin civarı bir sayı bekliyordu.
Almanya'daki LGBTQ + topluluğunun talebine cevap veren yeni yasayla, ülkede 14 yaşından büyük her birey kendi iradesi ile cinsiyetini ve ismini değiştirebilir. Federal Parlamento, "Kendi Kaderini Tayin Etme Yasası"nı Mayıs ayında kabul etmişti.
Kendi Kaderini Tayin Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından, federal hükümetin beklediğinden çok daha fazla sayıda insanın cinsiyetini değiştirmek istediği görülüyor. Cuma günü “Spiegel” dergisi tarafından analiz edilen verilere göre, Ağustos ayı sonu itibariyle Almanya genelinde yaklaşık 15,000 kişi bu tür bir değişikliği kaydettirdi. Koalisyon hükümeti yasa taslağında yılda yaklaşık 4.000 civarı bir sayı bekliyordu.
3 aylık bekleme süresi var
Federal Konsey, Mayıs ayında Kendi Kaderini Tayin Yasasını onayladı. Gelecekte reşit olan transseksüel, interseks ve non-binary bireyler nüfus müdürlüğüne verecekleri basit bir beyanla cinsiyet kayıtlarını değiştirebilecekler.
Yasa 1 Kasım 2024 tarihine kadar yürürlüğe girmeyecek, ancak yasadan etkilenenler 1 Ağustos'tan bu yana nüfus müdürlüklerine kayıt yaptırabilecekler. Bundan sonra, cinsiyet kaydının gerçekten değiştirilebilmesi için üç aylık bir bekleme süresi bulunuyor.
Yüzde 97'si ismini değiştiriyor
Veri analizi için “Der Spiegel”, büyük ölçüde rastgele seçilmiş 53 belediyeden bu kayıtlara ilişkin rakamları talep etti. Örneklem, hem doğu hem de batı Almanya'dan kırsal toplulukları, küçük kasabaları ve büyük şehirleri içeriyordu. Sonuçlar ayrıca Almanya'daki nüfus dağılımına uygun olacak şekilde ağırlıklandırıldı.
Verilere göre, Almanya'da 10.000 kişi başına ortalama 1,8 cinsiyet değişikliği kaydı düşüyor. Büyük şehirlerde kayıt sayısı 2,5 ile ortalamanın üzerinde bulunuyor. Ekstrapolasyona göre, daha küçük kasaba ve banliyölerde 10.000 kişi başına 1,8 kayıt düşüyor ve bu da ulusal ortalama ile aynı oranda. Kırsal alanlarda ise 10,000 kişi başına 0.9 kayıt düşüyor. Almanya'nın doğusu ile batısı arasında herhangi bir fark bulunmuyor.
Farklı bir cinsiyet benimseyen herkes, eski adı yeni cinsiyetiyle uyuşmuyorsa yeni bir ilk ad da seçmek zorunda.
Kayıt yaptıranların yaklaşık yüzde 97'si bunu yapmak istiyor. Reşit olmayanlar şu ana kadar alınan kayıtların yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor.
ARTI49