Almanya'da cinsel yolla bulaşan hastalıklar fırladı: Flört uygulamaları kullananlar dikkat

Almanya'da cinsel yolla bulaşan hastalıklar fırladı: Flört uygulamaları kullananlar dikkat

Almanya'da cinsel yolla bulaşan frengi hastalığı ciddi oranda arttı. Hessen eyaleti de bu hastalıkta başı çekerken, değişen partnerlerle anonim seksi kolaylaştıran flört uygulamaları da bu hastalıkların yayılmasında etkili bir rol oynadığı belirtildi...

Robert Koch Enstitüsü (RKI) geçtiğimiz günlerde Almanya'da cinsel yolla bulaşan frengi hastalığı enfeksiyonlarında yeni bir artış olduğunu bildirdi.

Hessen eyaletindeki insanlar da sık sık, ilk olarak bel altında ortaya çıkan kırmızı deri lekelerini keşfetmek zorunda kaldı. Bunun nedeni, 2023 yılında burada yaşayan kişi başına düşen vaka sayısının özellikle yüksek olmasından kaynaklanıyor. Daha önce ise sadece Berlin, Hamburg ve Bremen şehir eyaletlerinde bu hastalığın görülme sıklığı daha yüksekti.

Geçen yıl Hessen'de 676 vaka bildirildi. Bu sayı, RKI'ye isimsiz bildirimleri zorunlu hale getiren Enfeksiyondan Korunma Yasası'nın yürürlüğe girdiği 2001 yılına kıyasla neredeyse üç kat daha fazla. Bu, frengi insidansının, yani bir yılda 100.000 kişi başına düşen yeni enfeksiyon sayısının, Hessen'de ilk kez 10'un üzerine çıktığı anlamına geliyor. Hepatit B gibi cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar için de benzer bir eğilim söz konusu.

ERKEKLER SORUN

Hessen'de frenginin yayılmasının başlıca nedeni erkekler oldu. Erkekler arasında frengi görülme sıklığı 2001 yılından bu yana neredeyse üç kat artarak 6,95'ten 20,17'ye yükseldi. Kadınlarda ise aynı dönemde görülme sıklığı çok daha düşük bir seviyede, 0,61'den 1,35'e çıkarak sadece iki katı durumuna geldi. Hem erkekler hem de kadınlar en sık erkeklerle cinsel ilişki sırasında enfekte oluyorlar.

Pratisyen hekim Pirkko Weise, muayenehanesine ağırlıklı olarak eşcinsel hastaların frengi belirtileriyle geldiğini söylüyor. RKI'nin rakamları bu izlenimi doğruluyor: 2023 yılında Hessen'deki frengi enfeksiyonlarının en az üçte ikisi erkekler arası seks sırasında bulaştı. Bu rakam 2010 yılından bu yana neredeyse dört kat arttı.

UYGULAMALAR KULLANANLAR DİKKAT

Doktor Weise, HIV artık bu kadar önemli bir rol oynamadığı için daha az prezervatif kullanıldığından şüpheleniyor. Bağışıklık yetmezliği hastalığı artık iyi tedavi edilebiliyor ve PrEP gibi ilaçlar HIV enfeksiyonunu önleyebiliyor. RKI, özellikle eşcinseller arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklardaki artışla da bir bağlantı görüyor.

Değişen partnerlerle anonim seksi kolaylaştıran flört uygulamaları da bunda bir rol oynuyor. Ayrıca istatistikler eşcinsel toplumun büyük bir kısmının heteroseksüellere kıyasla daha sık cinsel partner değiştirdiğini gösteriyor.

EN YÜKSEK SAYI!

Alman Cinsel Sağlığı Geliştirme Derneği'nde (STI) kılavuz çalışmalarından sorumlu olan Wiesbadenli dermatolog Profesör Helmut Schöfer, Ren-Main bölgesi ve Frankfurt çevresindeki yeni enfeksiyon sayısının yıllardır Almanya'daki en yüksek sayı olduğunu söylüyor.

Frankfurt'ta bekarların ve erkeklerle seks yapan erkeklerin oranı yüksek. Schöfer, bunun nedenlerinden birinin, aynı cinsle seks yapmak isteyen erkeklerin büyük şehirlerin anonimliğine çekilmek istemeleri olabileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle yoğun nüfuslu şehir eyaletlerinde ya da Kuzey Ren-Vestfalya veya Hessen gibi şehir merkezlerine sahip federal eyaletlerde görülme sıklığı genellikle daha yüksek oluyor.

TESTİNİZ POZİTİF ÇIKARSA ENDİŞELENMEYİN

RKI ve sağlık sigortası şirketi AOK'un verilerine bakıldığında da Hessen'de hastalığın en yoğun görüldüğü yerlerin büyük şehirler olduğu görülüyor. Schöfer'e göre bu durum, kırsal bölgelerden ya da banliyölerden gelen hastaların tedavi için büyük şehirlerdeki anonim doktor muayenehanelerine gitmeyi tercih etmelerinden de kaynaklanıyor.

Federal Sağlık Eğitimi Merkezi, özellikle sık sık farklı partnerlerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin düzenli olarak test yaptırmalarını tavsiye ediyor. Ancak testin pozitif çıkması endişelenmek için bir neden değil. Zamanında antibiyotiklerle tedavi edilirse, frengi enfeksiyonu sağlığınıza zarar vermeden iyileşir. Tedavi edilmezse, hastalık organlarda yaşamı tehdit eden hasara neden olabilir. Ancak tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

FRENGİ NEDİR

Frengi bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Sadece insanlarda görülür. Başlıca bulaşma yolları; korunmasız vajinal, anal ve oral seksin yanı sıra prezervatifsiz seks oyuncaklarının paylaşılması.

Genellikle penis, testisler, labia, vajina, anüs veya ağızda görülür. Frengi, özel CYBE testleriyle, bu durumda bir kan testiyle tespit edilebilir.

Frengi erken teşhis edilirse antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir. Tedavi edilmezse hastalık organlarda hayatı tehdit eden hasara neden olabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT