Almanya’da ‘casus yazılım' davası: Muhalefeti izlemişler...

Almanya’da ‘casus yazılım' davası: Muhalefeti izlemişler...

Dört kişi hakkında, Almanya'dan Türkiye'ye casus yazılım satmakla suçlanarak bir iddianame hazırlandı.

Dört şüphelinin, Bavyera eyaletinde faaliyet gösteren FinFisher şirketinde çalışırken Alman ticaret ve ödemeler yasasını ihlal ettikleri gerekçesiyle suçlandığı bir davaya ilişkin iddialar Münih Birinci Bölge Mahkemesi'nde dile getirildi.

İddia makamı, 2017 yılında sahte bir internet sitesi aracılığıyla Türkiye'deki muhalif hareketin FinFisher şirketinin geliştirdiği FinSpy adlı casus yazılımını indirdiğini iddia etti ve amaçlarının muhalefet üzerinde casusluk faaliyetleri yürütmek olduğunu belirtti.

Casus yazılımın Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2017’de başlattığı Adalet Yürüyüşü sırasında muhalefet milletvekillerini dinlemek için kullanıldığı iddia ediliyor. Münih’teki savcılar, FinFisher’a ilişkin soruşturmayı 2019 yılında, Almanya’daki Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi gibi sivil toplum örgütlerinin şikayetleri üzerine açmıştı.

Savcılık, Münih merkezli şirketi, yazılım programını Dış Ticaret Kanunu mevzuatında öngörülen ihracat iznini almadan yasadışı yollardan Türkiye'ye satmakla suçlamıştı.

Alman basınında çıkan haberlerde, FinSpy yazılımının 2017 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından düzenlenen ve üç hafta süren Adalet Yürüyüşü sırasında CHP’li vekillerin ve başka katılımcıların cep telefonlarına yerleştirildiği bu şekilde yazışma ve konuşmaların anında takip edildiği iddia edilmişti.

HABERE YORUM KAT