Almanya'da bu meslek grubunda işgücü açığı rekora koşuyor…

Almanya'da bu meslek grubunda işgücü açığı rekora koşuyor…

Geçen yıl, Almanya'da bilgi teknolojileri (IT) sektöründe işgücü açığı rekor seviyeye ulaştı, yaklaşık 68 bin kadro boş kaldı.

Almanya'da kalifiye işgücü eksikliği sorunu giderek büyüyor. Alman Ekonomi Enstitüsü'ne (IW) bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin (KOFA) Köln merkezli araştırmasının sonuçlarına göre, bilgi teknolojileri sektöründeki işgücü açığına dikkat çekildi.

Merkezin verilerine göre, 2022 yılında Almanya genelinde veri mühendisi, yazılımcı, web geliştirme uzmanı, bilgisayar programcısı gibi bilgi teknolojileri pozisyonlarında 67,924 kadro doldurulamadı. Bu, merkezin 2010 yılından bu yana kaydettiği en yüksek rakam. Ayrıca geçen yıl, bilgi teknolojileri sektöründe çalışacak 27,136 kişi iş bulamadı.

Merkezin uzmanlarına göre, dijitalleşmenin etkisiyle ekonominin her alanında dijital altyapının artması, kalifiye eleman ihtiyacını artırıyor. Aslında bu açık 2015 yılından beri mevcut. Pandemi döneminde boş pozisyon sayısı geçici olarak azalsa da 2021'den itibaren yeniden artış gözlendi.

Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin araştırmasına göre, bilgi teknolojileri sektöründe özellikle yüksekokul mezunu kalifiye elemanların eksikliği yaşanıyor. Geçen yıl, Almanya'da bu alanda 34 bin kalifiye eleman eksikliği olduğu açıklandı. Aranan niteliklere sahip eleman bulunamadığı için her on pozisyondan sekizi doldurulamıyor.

Merkezin araştırmasına göre, bu eksiklik yakın ve orta vadede üniversitede okuyan öğrencilerin mezun olmasıyla da giderilemeyecek. Almanya'da matematik, bilişim, fen bilimleri ve teknoloji alanlarında okuyan öğrenci sayısı son yıllarda azaldı ve mezun sayısında da düşüş bekleniyor.

Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi, bu açığı kapatmak için şirketlere kalifiye elemanları yurtdışından getirme önerisinde bulunuyor. Aynı zamanda, diğer mesleklerden bu alana geçmek isteyenlerle yeni başlayanlardan daha düşük nitelikler talep edilmesinin başarılı bir strateji olabileceğini vurguluyor. Böylelikle, Almanya'da diğer meslek alanlarından bu alana geçiş yapmak isteyenlerin ve yeni başlayanların daha düşük niteliklere sahip olmaları durumunda, işgücü açığının başarılı bir şekilde kapatılabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum