Almanya’da “Boğaziçi” eylemleri: Sol Parti’den öğrencilere destek ve dayanışma mesajı

Almanya’da “Boğaziçi” eylemleri: Sol Parti’den öğrencilere destek ve dayanışma mesajı

Büyük kapanmaya karşın Almanya’da “Boğaziçi” eylemleri yapılıyor. Sol Parti Yürütme Kurulu Üyesi Gencay Sözüdoğru “Öğrencilerin teslim olmayacağını biliyoruz” dedi

Federal Almanya’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma eylemleri yapılıyor. Almanca, İngilizce ve Türkçe sloganların yer aldığı pankartlar taşıyan eylemciler Köln kentinde Ren’den Boğaziçi’ne selam gönderdiler, Türkiye’deki öğrencilere, üniversiteler ve bilime özgürlük talep ettiler.

SADECE ALMANYA DEĞİL TÜM DÜNYA 

Ülkedeki “Boğaziçi” eylemleriyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Sol Parti Yürütme Kurulu üyesi  Gencay Sözüdoğru salgın nedeniyle spontan gerçekleşen “sembolik” eylemlerin birçok kentte devam edeceğini belirterek “Sadece Almanya değil tüm dünyadaki üniversiteler Boğaziçi ile dayanışma içinde. Demokratikleşme yolunda öğrenci eylemleri büyük önem taşıyor. Öğrencilerin teslim olmayacağını biliyoruz” dedi.

“ALMANYA’DAKİ ÖĞRENCİLER ENDİŞELİ”

Son yıllarda Türkiye’den Almanya’ya yönelik öğrenci, akademisyen sayısındaki artışa dikkat çeken Sözüdoğru, Almanya’daki üniversite öğrencilerinin yüzde 23’ünü yabancı öğrencilerin oluşturduğunu, bu grupta da Çin’den sonra Türkiye’den gelen öğrencilerin ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Sözüdoğru “Almanya’ya öğrenimlerinin devamı için gelen ve tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmek isteyen öğrenciler Türkiye’deki gelişmeleri endişe ile izliyorlar” diye konuştu.

DORTMUND, BOCHUM DUİSBURG ÜNİVERSİTELERİ

Alman üniversite öğrencilerinin de Boğaziçi’ne ilişkin duruma vakıf olduklarını belirten Gencay Sözüdoğru, “Diğer taraftan Sol Parti de Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin durumunu yakından takip ediyor. Meselenin tahmin edilenin de üstünde farkındalar. Bu vesile ile Sol Parti’nin Boğaziçi Üniversitesi gençlerine destek ve dayanışma mesajını iletmek istiyorum. Boğaziçi yalnız değildir. Almanya’da Duisburg, Bochum, Dortmund üniversitelerinde de dayanışma eylemlerinin devam edeceği yönünde duyumlar aldık. Evet pandemi dolayısıyla kitlesel gösteriler yapılamıyor ve bu eylemler sembolik. Türkiye’deki öğrenci arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu bu eylemlerle de gösteriyoruz” dedi.

“SESSİZ GEZİ YÜRÜYÜŞÜ”

Öte yandan Köln’de  gösteride eylemciler arasındaki 80’li yıllarda Köln Üniversitesinde öğrenim gören ve TÖD (Türkiyeli Öğrenciler Derneği) kurucuları ve Sol Parti üyeleri tarafından spontane ve  sembolik bir dayanışma yürüyüşü gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektörü ve öğrencilere yönelik muameleyi protesto eden eylemciler  Ren nehrinin iki yakasında sessiz “Gezi Yürüyüşü” gerçekleştirdiler. Protestocular “geziyi” merkez tren garının bulunduğu tarihi Köln Katedrali önünde sonlandırdı.

Dayanışma gezi-yürüyüşü Boğaziçi öğrencilerinin eylem saatine paralel fiziki mesafe kurallarına uygun gerçekleşti. 

IŞIN TOYMAZ – KÖLN

HABERE YORUM KAT