Almanya'da binlerce işçinin geleceğini karanlık bulutlar kapladı

Almanya'da binlerce işçinin geleceğini karanlık bulutlar kapladı

Almanya’da başlayan “işten çıkarma” dalgasına dev firma Bosch’ta katıldı. Şirket 2025 yılının sonuna kadar 1500 kişiyi işten atacağını bildirdi.

Alman ekonomisindeki sallantılar gün geçtikçe artıyor. Ülkedeki birçok büyük şirket ayakta duramıyor. Birçok şirket gelirlerindeki düşüş nedeniyle istihdam kapasitesini azaltıyor.

İŞTEN ÇIKARMA DALGASINA BOSCH’TA KATILDI

Almanya'nın önde gelen markalarından biri olarak bilinen Bosch, değişen talep ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamak amacıyla 2025 yılı sonuna kadar Almanya'daki iki tesisinde en fazla 1500 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, otomotiv sektöründeki yapısal değişikliklere ve pazardaki talep durumuna bağlı olarak istihdam seviyelerini revize etme ihtiyacı doğduğu vurgulandı. Stuttgart-Feuerbach ve Schwieberdingen tesislerindeki otomotiv bölümünde AR-GE, yönetim ve atış alanlarında 1500'e kadar personel kapasitesini düşürme kararı alındığı belirtildi.

İŞÇİLER İÇİN ÇÖZÜM ARANIYOR

Bosch, işten çıkarmaların yönetilmesi konusunda alternatif çözümler arayacağını ifade etti. Şirketin açıklamasına göre, personelin başka departmanlara geçirilmesi, erken emeklilik veya gönüllü işten çıkarma anlaşmalarının bu süreçte kullanılacağı belirtildi.

Otomotiv sektöründeki dönüşümün orta vadede geniş çapta etkili olacağını belirten Bosch, özellikle elektrikli hareketliliğe geçişin yüksek ön yatırımlar gerektirdiğine ve küresel ekonomideki zayıflığın, enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışın yanı sıra olumsuz döviz kuru etkilerinin sektör beklentilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Bosch, Temmuz 2023'te iş konseyi ile yapılan anlaşmanın ardından, 2027 sonuna kadar Almanya'daki hareketlilik ürünleri üreten tesislerinde zorunlu işten çıkarmalardan kaçınacaklarına dair taahhütte bulunmuştu.

İFLASLAR VE İŞTEN ÇIKARMALAR DURDURULAMIYOR

Alman ekonomisinde büyük iflaslarda endişe verici bir yükseliş yaşıyor. 2023'ün ilk dokuz ayında Almanya'da gerçekleşen büyük iflas vakalarının sayısı, 2020'deki rekor seviyeye ulaşmak üzere. Birçok şirket tasarruf amaçlı büyük işten çıkarmalara gidiyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT