Almanya'da banka müşterilerinin çoğu bu fırsattan habersiz

Almanya'da banka müşterilerinin çoğu bu fırsattan habersiz

2021 yılından bu yana banka müşterileri aşırı yüksek hesap ücretlerini geri alabiliyor. Ancak bir ankete göre, çok azı bu haktan faydalanıyor. İşte detayları...

2021 yılında Federal Adalet Mahkemesi’nin (BGH) kararıyla, bankaların hesap ücretlerini ancak müşterilerin aktif onayı ile artırabileceği belirlendi. Ancak, Verivox’un yaptığı bir ankete göre, banka müşterilerinin sadece küçük bir kısmı bu haktan faydalanıyor.

BGH’nin kararı, özellikle 2018 ve 2021 yılları arasında ücretlerde yaklaşık yüzde 40’lık bir artış yaşanmasının ardından geldi. Ancak, müşterilerin yaklaşık yüzde 43’ü bu karardan habersizken, diğerleri kararın kendileri için geçerli olup olmadığından emin değil.

İPTAL EDİLMESİNDEN KORKULUYOR

Bazı müşteriler, bankalarla olan ilişkilerine zarar verebileceği veya hesaplarının iptal edilebileceği endişesiyle geri ödeme talebinde bulunmaktan çekiniyor. Ayrıca, iade edilecek tutarın düşük olacağını düşünenler de var.

Berliner Sparkasse müşterileri adına Alman Tüketici Örgütleri Federasyonu (VZBV) tarafından açılan dava, Berlin Temyiz Mahkemesi tarafından geçici olarak sonuçlandırıldı. Mahkeme, bankanın 2018 yılına kadar geriye dönük olarak hukuka aykırı şekilde tahsil edilen ücretleri iade etmesi gerektiğine hükmetti.

Ancak, tarafların temyize gitmesiyle dava, Federal Adalet Mahkemesi’ne (BGH) geri dönecek.

Müşteriler, bankalarının ücretleri artırıp artırmadığını öğrenmek için ücret beyanı talep edebilir ve BGH kararına atıfta bulunarak geri ödeme talebinde bulunabilirler. Tüketici danışma merkezleri, bu süreçte müşterilere yardımcı olmak için interaktif örnek mektuplar sunmaktadır.

Bankaların müşterilerin hesaplarını iptal etme tehdidinde bulunması durumunda, tüketici merkezleri devreye girebilir ve VZBV, bankaların müşterilerin haklı taleplerini reddetmeleri halinde atılacak diğer yasal adımları incelemektedir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT