Almanya'da aylık 49 Euro'ya ülke çapında geçerli bilet

Almanya'da aylık 49 Euro'ya ülke çapında geçerli bilet

Almanya'da gelecek yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek 'İklim Bileti' hızlı trenlerin dışında tüm toplum taşım araçlarında geçerli olacak.

Enerji krizi sebebiyle halkı toplu taşım araçlarını kullanmaya teşvik etmek isteyen Almanya, bu alanda köklü bir düzenlemeye gidiyor. Buna göre gelecek yılbaşından itibaren Almanya çapında geçerli aylık 49 Euro'luk bir bilet yürürlüğe girecek.

Bilet, hızlı trenlerin dışında tüm toplu taşım araçlarında geçerli olacak, elektronik olarak edinilecek ve yıllık abone sistemiyle satılacak. Federal ulaştırma ile eyalet ulaştırma bakanlarının vardığı uzlaşmanın, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve eyalet başbakanları tarafından da onaylanması bekleniyor. Öte yandan, 49 Euro bileti ile toplu taşımada altyapının iyileştirilmesi finansmanı, hükümet ile eyalet hükümetleri arasında daha tam açıklığa kavuşturulmadı.

'TOPLU TAŞIMIN TARİHİNDE BÜYÜK BİR REFORM'
Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, 49 Euro biletini Almanya'da toplu taşıma tarihinde büyük bir reform olarak niteledi. Bunun bir sonraki reform için ilk adım olduğunu belirten Wissing, bilet için tüm teknik sorunları çözdüklerini, ancak finansman konusunda yakınlaşamadıklarını bildirdi. Wissing, Federal Hükümet'in yıllık 1,5 milyar Euro katkı sağlayacağını, aynı tutarda katkıyı eyaletlerden de beklediklerini söyledi.

Eyaletler, yıllık 1,5 milyar Euro katkı sağlamaya hazır olduklarını bildirirken, toplu taşımada altyapının iyileştirilmesi için Federal Hükümet'ten daha fazlasını istiyor. Şu anda hükümet yılda 1 milyar Euro katkı sağlıyor, ancak eyaletler bunu yeterli bulmuyor. Yeşiller'den Berlin Eyaleti Ulaştırma Bakanı Bettina Jarasch, finansman konusunda uzlaşma olacağına inandığını belirterek, “Yeterli otobüs ve tren olmazsa ucuz biletin bir getirisi yok” diyerek altyapıya yatırım ihtiyacını dile getirdi. Ulaştırma Şirketleri Birliği Başkanı Oliver Wolff da altyapı sorununa dikkat çekerek, ağırlıklı olarak bölgesel ulaştırma altyapısının iyileştirilmesini istedi. Ayrıca, yükselen enerji fiyatlarını karşılamak için ek desteğe ihtiyaçlarını olduğunu söyledi.

BİLETE ELEŞTİRİLER
Sol Parti, 49 Euro bileti doğru bir girişim olarak bulmakla birlikte pahalı olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Parti Başkanı Janine Wissler, bu parayı veremeyecek çok sayıda insan olduğunu belirterek, orta vadede hedefin ücretsiz toplu taşıma olması gerektiğini söyledi. Sosyal Kuruluşlar Birliği (Vdk) Başkanı Verena Bentele de 49 Euro'yu pahalı buldu, 29 Euro'nun daha uygun bir fiyat olacağını ifade etti. Bentele, az gelirlilerin bu fiyatla sosyal hayata katılmalarının mümkün olmayacağını belirtti.

9 EURO BİLETİN DEVAMI OLACAK
49 Euro bileti, geçen haziran, temmuz ve ağustos aylarında uygulanan 9 Euro biletin devamı olarak planlandı. Enerji tasarrufu amacıyla üç ay boyunca aylık 9 Euro'ya hızlı trenlerin dışında Almanya çapında tüm toplu taşım araçlarını kullanmak mümkün oldu. 52 Milyon adet satılan 9 Euro bileti, büyük bir başarı olarak nitelendi, dolayısıyla siyasetçiler ve tüm toplum kesimleri bunun devamını talep etti.

HABERE YORUM KAT