Almanya'da aşırı sağcılara devlet fonları kesildi

Almanya'da aşırı sağcılara devlet fonları kesildi

Federal Anayasa Mahkemesi, Almanya'da Nazizm bağları olan faşist NPD'nin altı yıl boyunca devlet fonlarından mahrum bırakılmasına karar verdi. Şimdi gözler bir diğer ırkçı ve göçmen karşıtı parti olan AfD'de...

Aşırı sağcı parti "Die Heimat", eski adıyla NPD, altı yıl boyunca devlet fonlarından mahrum bırakılacak. Federal Anayasa Mahkemesi'nin bugün Karlsruhe'de aldığı karara göre, parti ve partiye yapılan bağışlar artık vergiden muaf olmayacak. Mahkeme, partinin sadece özgür demokratik temel düzeni reddetmekle kalmayıp ona karşı mücadele etme eşiğini de aştığını belirtti.

"Die Heimat" partisine karşı açılan dava, türünün ilk örneğiydi. Anayasa karşıtı partilerin altı yıllık geçici bir süre için kamu finansmanından mahrum bırakılması seçeneği, NPD'ye yönelik yasaklama prosedürünün ikinci kez başarısız olmasının ardından 2017 yılında Anayasa'ya eklendi. Parti yasağından farklı olarak, devlet finansmanının iptali, söz konusu partinin anayasa karşıtı hedeflerine potansiyel olarak ulaşabilmesini gerektirmiyor.

ANAYASA KARŞITI...

NPD'ye yönelik kamu finansmanının iptali için 2019 yılında Federal Meclis, Federal Konsey ve Federal Hükümet tarafından başvuruda bulunulmuştu. Mahkeme Başkan Yardımcısı Doris König, bunun için gerekli koşulların yerine getirildiğini açıkladı. Parti hala anayasa karşıtı...

König, siyasi konseptinin insan onurunun güvence altına alınmasıyla uyumlu olmadığını açıkladı. Ayrıca "Die Heimat" mevcut anayasanın yerine, sözde etnik bir topluluğa yönelik otoriter bir ulus devlet kurmak istiyor. Kanıtlar ayrıca partinin hala "Nasyonal Sosyalizm" yani Nazizim ile yakından ilişkili olduğunu gösterdi. Örneğin, Yahudi karşıtı bir temel tutuma sahipler ve demokratik düzeni küçümsüyorlar.

AfD'Yİ NE BEKLİYOR

Partiler ancak seçimlerde yeterince başarılı oldukları takdirde doğrudan sübvansiyon alma hakkına sahip.NPD ve Heimat artık bunu yapamayacaklar. En son 2020 yılında devletten yaklaşık 370.600 avro aldılar. Ancak bundan sonra da vergi avantajlarından yararlanmaya devam ettiler. Karar, diğerlerinin yanı sıra aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD açısından da merakla bekleniyordu. Zira, siyasetçiler birkaç gündür AfD'nin de kamu fonlarından mahrum bırakılıp bırakılmayacağını tartışıyorlar. Bunun için de Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması gerekecek.

ARTI49

HABERE YORUM KAT