Almanya'da AfD'li siyasetçiden skandal hareket... Nazi sloganı attırdı

Almanya'da AfD'li siyasetçiden skandal hareket... Nazi sloganı attırdı

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD'li siyasetçi Björn Höcke, bir etkinlikte sahnede bir skandalda bulundu. Höcke, Naziler döneminde kullanılan ve bugün Alman anayasasında yasaklanmış bir sloganı atmaya teşvik etti!

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD'li liderin yaptıkları büyük tartışma yarattı.

AfD'li siyasetçi Björn Höcke, Salı akşamı düzenlenen bir etkinlikte dinleyicilere Nazi sloganı attırdı. Höcke, bu sloganı kullandığı için hakkında dava açıldı. Gera'daki AfD etkinliğine katılanlar, Höcke'nin hareketine karşılık olarak koro halinde "Her şey Almanya için" diye bağırdı.

Bu ifade Nazi döneminde, Nazilerin oluşturduğu SA birlikleri tarafından kullanılmış ve o zamandan beri yasaklanmış bir slogan durumunda.

İLK VUKUATI DEĞİL

Bir mahkeme kararına göre faşist olarak nitelendirilebilecek olan Höcke, aynı sloganı kullandığı için yakında Halle bölge mahkemesine çıkarılacak. Thüringen AfD lideri, Mayıs 2021'de Merseburg'da düzenlenen bir seçim kampanyası etkinliğinde "Her şey vatanımız için, her şey Saksonya-Anhalt için, her şey Almanya için" diye bağırmıştı.

Ceza mahkemesine göre, bu cümlenin son kısmının Nazi Partisi'nin Sturmabteilung'unun yasaklı bir sloganı olduğunu biliyordu. Thüringen Yargı Komitesi, Höcke'nin bu davadaki dokunulmazlığını ancak Nisan ayında kaldırmış ve böylece iddianamenin önünü açmıştı. İddianame "anayasaya aykırı ve terörist örgütlere ait sembollerin kullanılması"na dayanıyor. Ancak bu durum Höcke'nin yeniden yargıya başvurmasını engellemedi.

EĞLENEREK SÖYLEDİ

Salı günü düzenlenen etkinlikte Höcke, birkaç ay sonra gerçekleşecek olan mahkeme duruşması hakkında da konuştu. Daha sonra sloganın ilk kısmını tekrarladı ve sosyal medyada dolaşan videolarda da görüleceğe üzere el hareketleriyle izleyicilerin sloganın son, yasak kısmına katılmasını sağladı. Sağcı bir Youtuber etkinliği Salı akşamı canlı olarak yayınladı. Klipte Höcke'nin slogana eğlenerek katıldığı görülüyor.

Thüringen AfD ise eyaletin Anayasayı Koruma Dairesi tarafından aşırı sağcı olarak sınıflandırılıyor ve gözlem altında tutuluyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT