Almanya’da 6 bin 800 yıllık mezar

Almanya’da 6 bin 800 yıllık mezar

Bavyera’nın Eichendorf kasabası yakınlarındaki Exing köyünde yapılan kazılarda “kabile şefinin” iskeleti bulundu. 6 bin 800 yıllık mezar eşyalarının zenginliği, gömülen kişinin yüksek statüye sahip bir lider, muhtemelen ‘kabile şefi’ olduğunu gösteriyor.

Güney Almanya’da nadir bulunan bir mezar bulan arkeologlara göre, yaklaşık 6.800 yıl önce bir kabile şefi, aralarında yarıya bölünmüş bir yaban domuzu dişinin de bulunduğu zengin yiyecek ve eserlerle birlikte gömülmüştü.

Orta Neolitik döneme ait kişinin kalıntıları, Münih’e ve Almanya’nın Avusturya ve Çek Cumhuriyeti ile olan güneydoğu sınırlarına yakın, Bavyera’nın Eichendorf kasabası yakınlarında ortaya çıkarıldı.

Mezardaki kişi, diğer dünya için yiyecek ve içeceklerle birlikte, vücut boyama için boyalar, bir taş balta, bir taş keser ve ikiye bölünmüş bir yaban domuzu dişi ile gömülmüştü.

Zengin mezar eşyaları, oraya gömülen kişinin yüksek statüye sahip, muhtemelen bir yaşlı ya da reis olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, bu kişinin öldüğünde kaç yaşında olduğunu veya kadın mı erkek mi olduğunu henüz belirleyemedi.

ZENGİN MEZAR

Bölge arkeologu Florian Eibl, çok az sayıda Neolitik iskeletin günümüze ulaşması nedeniyle bu dönemden ve bu bölgede bir mezarda insan kalıntıları bulmanın alışılmadık bir durum olduğunu söylüyor.

dingolfing2.jpeg

Eserler arasında, 2.000 yılı aşkın bir süre öncesine ait, tekne veya mavna şeklindeki bu küpe gibi altın takılar da yer alıyor.

Florian Eibl, buna ek olarak, bulguların yaşça büyük olan ve muhtemelen servet ve statüyü miras almak yerine kendi kazanmış olan özel konumdaki bir kişiye işaret ettiğini belirtiyor.

Bir domuz dişinin iki parçası, muhtemelen bir zamanlar çakmaktaşı bir bıçak ve ateş yakmak için kullanılan aletlerin bulunduğu bir kabın iki yarısıydı. Bu bir statü simgesiydi, çünkü o zamanlar yaban domuzu avlamak tehlikeliydi.

Mezardaki kişi çömelmiş bir pozisyonda gömülmüştü ve başının etrafına birkaç kap yerleştirilmişti. Ancak bu kapların gerçekte ne barındırdıkları henüz bilinmiyor.

Arkeofili'nin haberine göre, iskeletin ön yüzünün önüne yerleştirilen bir içme kabı muhtemelen onun kişisel kabıydı ve mezara taş bıçaklar da yerleştirilmişti.

MEZARIN BULUNDUĞU ARKEOLOJİK ALAN

Bölge yönetiminden arkeologlar, 2023’ten bu yana Exing’deki konut projesi öncesinde kazılar üzerinde çalışıyor.

Exing’deki altın takı parçaları da dahil olmak üzere muhteşem buluntular, Neolitik dönemden Kalkolitik ve Tunç Çağlara kadar yaklaşık 7.000 yıllık bir süreyi kapsıyor.

Eibl, bölgenin Neolitik dönemde de o dönemde Avrupa çapında önem taşıyan Köthingeichendorf gibi zengin yerleşim yerleri nedeniyle önemli olduğunu söylüyor.

Bu kişinin iskeleti şimdi bir antropolog tarafından yerinde incelenecek ve kesin bir üç boyutlu model oluşturmak için fotoğrafları çekilecek. Fotogrametri olarak bilinen teknik, sanal bir model oluşturmak için birden fazla dijital görüntünün bir araya getirilmesini içeriyor.

HABERE YORUM KAT