Almanya'da 30 yıldır devam eden acı... "Solingen faciası"

Almanya'da 30 yıldır devam eden acı... "Solingen faciası"

Almanya'nın Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan ve 5 Türkün hayatını kaybettiği evin önünde anma töreni düzenlendi.

Almanya'nın Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993 tarihinde ırkçı saldırı sonucunda kundaklanan ve 5 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği evin önünde anma töreni düzenlendi.

Törene, 30 yıl önce yaşanan trajedide 5 aile üyesini kaybeden Durmuş Genç ve hayatını kaybedenlerin yakınları ile yetkililer katıldı.

Solingen Belediyesi tarafından organize edilen anma töreninde Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Törene katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, yaptığı konuşmada, "Genç ailesinin tüm fertlerine bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına başsağlığı ve sabır diliyorum. Türk milleti 30 yıl geçmesine rağmen kundaklamada hayatını kaybeden 5 canımız için yas tutmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti olarak Genç ailesinin yanındayız." dedi.

Serim, "Bu saldırıyı unutturmamaya, ırkçılıkla, yabancı düşmanlığıyla ve son dönemde maalesef artış gösteren İslam düşmanlığıyla mücadele etmeye dönük çabaları desteklemeye kararlıyız." diye konuştu.

Yakılan evin önünde tören düzenlenmesinin "o korkunç günü" hatırlattığını ve "acıları tazelediğini" kaydeden Serim, "Ama bir yandan da bu insanlık suçunu unutmamamız ve bir daha tekrarlanmamasını sağlamamız bakımından büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ise 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük yıkımı 1993’te Solingen’de 5 kişinin katledilmesiyle yaşadıklarını, burada büyük bir suç işlendiğini belirterek bu vahim olayın üzüntüsünü yakından hissettiklerini söyledi.

Kurzbach, olayda 5 evladını yitiren ve 30 Ekim 2022'de hayatını kaybeden Mevlüde Genç'i de anarak, "Mevlüde anne bugün burada yok, onun dik duruşunu ve hoşgörüsünü unutmayacağım." dedi.

HABERE YORUM KAT