Almanya'da 2030 yılına kadar 4 milyon çalışan iş değiştirme riskiyle karşı karşıya

Almanya'da 2030 yılına kadar 4 milyon çalışan iş değiştirme riskiyle karşı karşıya

Teknolojik ilerleme ve sosyal değişimler nedeniyle iş dünyası sürekli değişiyor. Sonuç olarak, birçok meslek ilerleyen dönemde artık olmayabilir....

Korona salgını, iş dünyasında bir deprem etkisi yarattı. Gastronomi gibi sektörler, virüs nedeniyle büyük ölçüde etkilendi ve birçok insan iş değişikliği yapmak zorunda kaldı. Günümüzde işverenlerin birkaç kez değişmesi alışılmadık bir durum değildir. Ancak, İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü'nün (IAB) 2021'de yaptığı bir araştırmaya göre, Almanya'daki çalışanlar istikrarı tercih ediyor. Ortalama olarak, Alman çalışanlar her 10 yılda bir iş değiştiriyor.

Ancak, bir şirketteki ortalama çalışma süresi sektör ve mesleğe bağlı olarak değişiyor. Örneğin, bilişim sektöründe kamu sektöründen daha fazla iş değişikliği görülüyor. Kişisel kariyer hedefleri ve çalışma koşulları da iş değişikliği kararında rol oynuyor. Örneğin, bir meslek artık talep görmediği için veya teknoloji insanların yerini aldığı için neredeyse yok olma noktasına geldiğinde. Soyu tükenmekte olan meslekler, bazı insanların düşündüğünden daha yaygın. Tarih boyunca birçok meslek ortadan kaybolmuş veya sadece ara sıra uygulanmıştır.

Teknolojinin ilerlemesi ve otomasyonun yaygınlaşmasıyla birlikte, bazı işlerin ortadan kalktığı ve yeni mesleklerin ortaya çıktığı bir gerçek. Bu nedenle, gelecekte hangi mesleklerin ihtiyaç duyulmayacağını ve tam olarak ne zaman böyle bir durumun ortaya çıkacağını tahmin etmek zor.

Ancak, bazı eğilimler ve gelişmeler gelecekte belirli mesleklere olan ihtiyacın azalabileceğini gösteriyor. Otomasyon ve hızla devam eden dijitalleşme nedeniyle bazı işlerin talebi azalabilir. McKinsey Global Institute tarafından 2020'ye kadar olan ekonomik ve sosyal gelişmeleri inceleyen bir araştırma, Almanya'da 2030 yılına kadar yaklaşık 4 milyon çalışanın iş değiştirme riskiyle karşı karşıya olabileceğini gösteriyor.

Özetlemek gerekirse, teknolojik ilerlemeler ve otomasyon gelecekte bazı mesleklerin önemini azaltabilir veya ortadan kalkmasına neden olabilir ancak, aynı zamanda yeni iş fırsatları ve meslekler de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, iş dünyasındaki değişikliklere ayak uydurmak ve sürekli olarak yeteneklerimizi güncellemek önemli.

Aşağıdaki meslekler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir:

1. Kasiyer
Süpermarketlerde ve diğer perakende satış noktalarında otomatik ödeme sistemlerinin yaygınlığının artmasıyla, gelecekte kasiyerlere olan talep azalabilir. Birçok süpermarket ve indirim satıcısı, normal ödeme işlemlerine ek olarak halihazırda self servis ödeme işlemlerini kullanıyor. Örneğin Lidl, müşterileri ve personeli rahatlatmak için konsepti test ediyor . Bu ödeme seçeneği, Kaufland, Edeka, Rewe ve Ikea şubelerindeki müşteriler için de uzun süredir oluşturuldu.

2. Postacı
Giderek daha fazla insan postalarını elektronik olarak aldığından ve paket teslimatları da dronlar ve otonom araçlarla gerçekleştirilebildiğinden, bu meslek gelecekte daha az talep görebilir. Bazı ülkeler, paketleri daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir şekilde teslim etmek için drone teslimatlarını zaten test ediyor. Parsel lojistiğinin kendisi de büyük bir karışıklıkla karşı karşıya. Giderek daha fazla sayıda posta hizmeti sağlayıcısı, mektupları ve paketleri ayırmak ve teslim etmek için otomatik sıralama sistemleri ve robot teknolojisi kullanıyor.

Diğer bir faktör de e-posta, elektronik faturalar ve dijital mesajların artan popülaritesidir. Birçok şirket ve özel kişi artık mektup ve kart yerine elektronik iletişim araçlarını tercih ediyor.

3. Muhasebeci
Otomatik muhasebe sistemlerinin ve yapay zekanın gelişmesiyle birlikte, gelecekte bazı muhasebeci görevleri makineler tarafından devralınabilir. Ancak meslek muhtemelen tamamen ortadan kalkmayacak, teknoloji sadece muhasebecinin sorumluluk alanlarının birçoğunu devralacaktır. Sistemin kontrol edilmesi ve izlenmesi ile dijital bakım gibi görevler gelecekte hala muhasebeciler tarafından yürütülebilir.

4. Resepsiyonist
Otomatik resepsiyonist robotlarının ve sohbet robotlarının piyasaya sürülmesiyle, gelecekte bazı resepsiyonist görevleri makineler tarafından üstlenilebilir. Giderek daha fazla şirket, soruları yanıtlama, rezervasyon yapma ve randevu ayarlama gibi rutin görevleri yerine getirmek için otomatik sistemlere, sohbet robotlarına ve yapay zekaya güveniyor. Bu, daha önce resepsiyon görevlileri tarafından gerçekleştirilen görevlerin birçoğunu otomatikleştirebilir ve bu da mesleğe olan talebin azalmasına yol açabilir. 

Diğer bir faktör ise uzaktan çalışma ve sanal çalışma alanlarının artan olasılığıdır. Giderek daha fazla şirket uzak ekiplerle çalışıyor veya esnek çalışma süresi modellerine sahip. Bu genellikle fiziksel bir alım ihtiyacını ve dolayısıyla resepsiyonistin işlevini de ortadan kaldırıyor ancak yine de insan etkileşimine ve müşteri hizmetlerine güvenen şirketler olacaktır.

5. Seyahat Acentesi
Çevrimiçi seyahat platformları ve karşılaştırma portalları, tüketicilerin kendileri için doğru seyahati bulmasını özellikle kolaylaştırır. Kendi evinizin rahatlığında ve birkaç numara ile 2023 yaz tatilinizde çok para biriktirebilirsiniz . Çevrimiçi teklifin seyahat acenteleri üzerinde de bir etkisi var çünkü yerinde tekliflere olan talep yıllardır düşüyor. Ayrıca, COVID-19 salgını sırasındaki seyahat kısıtlamaları, seyahat endüstrisinin ne kadar hızlı değişebileceğini ve iş üzerindeki etkisinin ne kadar şiddetli olabileceğini gösterdi. Birçok seyahat acentesi, rekabet gücünü korumak için kriz sırasında kapanmak veya iş modellerini uyarlamak zorunda kaldı. 

Bununla birlikte, mesleğin geleceği için konuşan argümanlar da var. Seyahat acentesi çalışanlarının kişisel tavsiyeleri, özellikle bireysel ve karmaşık seyahat planları veya özel gereksinimler söz konusu olduğunda, birçok müşteri için hala çok değerli olabilir. Seyahat acentesi çalışanları, özel olarak hazırlanmış seyahat paketlerini ve bireysel teklifleri bir araya getirmeye yardımcı olmak için uzmanlık bilgi ve deneyimlerini de kullanabilir.

6. Sigorta Brokeri
Giderek daha fazla tüketici, farklı sigorta şirketlerinin oranlarını karşılaştırmak için çevrimiçi sigorta karşılaştırma sitelerini kullandığından, sigorta komisyoncusunun işi gelecekte daha az talep görebilir. Yapay zeka ve otomatik süreçlerin yanı sıra sigorta şirketlerinin doğrudan satışlarının kullanılması da daha az müşterinin sigorta komisyoncularının hizmetlerini kullanmasına yol açabilir. Bununla birlikte, karmaşık sigorta ürünleriyle ilgili bireysel tavsiye ve yardıma olan ihtiyacın gelecekte de devam edip etmeyeceği ve sigorta komisyoncusunun işinin geçerli olup olmayacağı henüz belli değil.

7. Banka memuru 

Finans sektörü de sürekli değişiyor. Banka memuru mesleği de bundan etkileniyor. Bir yandan finans sektöründeki dijitalleşme, birçok müşterinin artık bankacılık işlemlerini çevrimiçi yapabilmesi anlamına geldi. Bu, şubeleri ve dolayısıyla banka memurlarına olan ihtiyacı azaltabilir. Öte yandan, yapay zeka gibi otomasyon teknolojileri, daha önce banka memurlarının yaptığı bazı görevlerin otomatikleştirilmesine de yol açabilir. Bu, birçok işi ortadan kaldırabilir.

Bununla birlikte, servet yönetimi gibi kişisel tavsiye gerektiren uzmanlaşmış finansal hizmetlere her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Ancak, bankacıların finans sektörünün değişen taleplerini karşılamak için becerilerini geliştirmeleri ve becerilerini uyarlamaları gerekiyor. Örneğin, rekabetçi kalabilmek için dijital beceriler edinmeleri ve müşteri odaklı kalmaları gerekiyor.

Başka bir değişiklik de şehir içlerinde şimdiden fark ediliyor. Giderek daha fazla insan nakit yerine kartla ödeme yapmayı tercih ettikçe, giderek daha fazla ATM yok oluyor. Baden-Württemberg'de giderek daha fazla banka ATM'leri ortadan kaldırıyor.

8. Kuyumcu
Mücevher ve aksesuar alışveriş platformlarının yükselişi, 3D baskı teknolojilerinin yaygınlaşması ve yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin kullanımı gelecekte kuyumcunun işini etkileyebilir. Bu, geleneksel kuyumcu işçiliği teknikleri ve yöntemlerinin yanı sıra mağazalara ve bununla birlikte gelen müşteri hizmetlerine olan ihtiyacı büyük ölçüde azaltabilir. Bununla birlikte, kuyumcunun kişisel tavsiyesi ve uzmanlığının ve bireysel olarak yapılan mücevher talebinin devam edip etmeyeceğini göreceğiz.

9. Satış memuru ve perakende satış memuru

Tezgâhtarlık mesleği perakende sektöründe önemli bir rol oynamaya devam etse de, e-ticaret platformlarının yaygınlaşması, otomasyon teknolojileri ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerine yönelik artan talep gibi faktörler, bu mesleğin uyum sağlaması ve gelişmesi gerektiği anlamına gelebilir. Perakende tüccarlar, rekabetçi kalabilmek için müşterilerin değişen ihtiyaç ve tercihlerine uyum sağlayabilmeli ve müşteri odaklı hizmetler sunabilmelidir.

Perakende satış memuru ve perakende satış memurunun yok olma tehkikesiyle karşı karşıya olma olası nedenleri:

  • artan sayıda e-ticaret platformu
  • otomatik kasa ve kendi kendine ödeme sistemleri

Perakende tüccarların modern perakende taleplerini karşılamak için dijital beceriler edinmeleri ve en son teknolojilere aşina olmaları önemlidir. Perakende satış memuru mesleğinin tamamen ortadan kalkması pek olası olmasa da, perakende satış memurlarının gelişmek için uyum sağlamaya devam etmesi gerekiyor.


 

HABERE YORUM KAT