Almanya’da 2024 yılında akaryakıt fiyatları artacak mı: Sürücüleri bekleyen değişiklikler

Almanya’da 2024 yılında akaryakıt fiyatları artacak mı: Sürücüleri bekleyen değişiklikler

Önümüzdeki yıl Almanya'da CO₂ vergisi artırılacak. Peki bu durum benzin fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana benzin ve dizel fiyatları yeni zirvelere tırmandı. Ardından 2023’ün sonuna doğru benzin fiyatlarının düşmesi sürücülerin sevindirdi. Peki 2024 yılında araç yakıt fiyatları nasıl olacak?

CO₂VERGİSİ ARTIRILIYOR

CO₂ vergisi başlangıçta planlanandan daha önemli ölçüde artırılacak. Önceden yapılan planlamalara göre, benzin ve dizel için salınan CO₂'nin tonu başına 30 Euro yerine 40 Euro ödenmesi gerekiyordu. Ancak Alman hükümeti son bütçe anlaşmasının ardından bu miktarın daha yüksek olacağını açıkladı. Ocak 2024'ten itibaren ton başına 45 Euro ödenecek. ADAC'a göre, sürücüler için bu, bir litre benzin için CO₂ fiyatının yaklaşık 4,3 sent, bir litre dizel için ise yaklaşık 4,7 sent artacağı anlamına geliyor.

UZMANLAR UMUT VERDİ

CO₂ fiyatının artması halinde yılbaşında küçük bir fiyat artışı bekleniyor. ADAC akaryakıt piyasası uzmanı Christian Laberer haber sitelerine verdiği demeçte, "Petrol şirketlerinin yeni yıldan birkaç gün önce bu fiyat artışını en azından kısmen öngörmeleri mümkün" dedi. Laberer yine de fiyatların 2024 yılı boyunca sabit kalacağı, hatta belki biraz düşeceği konusunda umutlu.

SÜRÜCÜLER NASIL TASARRUF EDEBİLİR?

Benzinin kalıcı olarak ucuzlaması şimdilik pek mümkün görünmüyor. Çünkü CO₂ vergisinin bir sonraki aşaması 2025 yılında devreye girecek ve o zaman salınan CO₂'nin tonu başına fiyat 55 Euro'ya yükselecek. Ancak sürücülerin tasarruf edebileceği birkaç ipucu var:

Yakıt fiyatlarını karşılaştırın: Güncel benzin ve dizel fiyatlarını öğrenmek bugünlerde oldukça kolay, ilgili web sitelerindeki verileri arayabilir ya da fiyat karşılaştırma uygulamalarını kullanabilirsiniz.

En uygun zamanda doldurun: Analizlere göre, akşam saatlerinde benzin doldurmak genellikle daha ucuza denk geliyor. Ayrıca haftanın günü de önemli rol oynar. Benzin istasyonunda yakıt genellikle Çarşamba günleri de nispeten ucuzdur.

Araç ağırlığını azaltın: Ek ağırlığın yakıt tüketimi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu nedenle gereksiz eşyaları düzenli olarak araçtan çıkarmalısınız.

Lastik basıncını kontrol edin: Lastiklerinizin doğru hava basıncına sahip olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Sadece 0,3 bar düşük hava basıncı aracın yakıt tüketimini artırabilir. Yakıt tüketimini azaltmanın bir başka yolu da enerji tasarrufu sağlayan özel lastikler satın almaktır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT