Almanya’da 2021’de bir dizi yenilik: Temel emeklilik maaşı ve  asgari ücrete zam geliyor

Almanya’da 2021’de bir dizi yenilik: Temel emeklilik maaşı ve asgari ücrete zam geliyor

Almanya’da yeni yılda birçok yeni düzenleme ve yasa yürürlüğe giriyor. Yenilikler arasında temel emeklilik maaşı, çocuk parası ve asgari ücrette artış, plastik yasağı dikkati çekiyor.

Almanya’da 2021’de birçok düzenleme ve yasa uygulamaya geçiyor. Dayanışma Vergisi 1 Ocak 2021’den itibaren kaldırılıyor. ZDF’in haberin göre yenilikler arasında yarı zamanlı imtiyaz, yeni kimlik kartları, radyo televizyon vergisine zam, elektronik iş göremezlik bildirimi, temel emeklilik maaşı, çocuk parası ve asgari ücrette artış, plastik yasağı yer alıyor.

EMEKLİLERE MÜJDE

Hükümet  temel emeklilik maaşına karar verdi. Bu, yeni emeklilik eki sayesinde her ay biraz daha fazla paraya sahip olacak olan küçük emekli maaşı olan yaklaşık 1,3 milyon kişi için bir kazanç olarak nitelendiriliyor. Temel emeklilik, vergi gelirleri ile finanse edileceği ve beklenen tutarın 1,3 milyar avro olması hesaplanıyor. Temel emeklilik hakkından özellikle istihdam, çocuk yetiştirme veya bakım faaliyetlerinden en az 33 yıl emeklilik primi ödemiş kişiler yararlanabilecek. Temel emeklilik maaşını almak için herhangi bir başvuru formu doldurmak gerekmeyecek. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşecek.

ÇOCUK PARASI

2021’de aylık çocuk parası 15 avro artacak. 2021 ocak ayından itibaren, ebeveynlerin her biri ilk iki çocuğu için 219 Euro alacak. Bu para üçüncü çocuk için 225 avro ve dördüncü çocuk için 250 avroya çıkacak. Aynı zamanda, bir çift için çocuk ödeneği toplam 8 bin 388 avroya çıkarıldı. Aileler ve düşük gelirli kişiler için bir başka iyi haber ise, temel vergiden muaf ödenek oldu. Buna göre, gelirin vergiden muaf olduğu tutar artırılacak.

ASGARİ ÜCRET ARTIYOR

1 Temmuz 2022’ye kadar asgari ücrete de zam gelecek. Brüt asgari saat ücreti 10.45 avroya kadar dört aşamada yükseltilecek. İlk aşama 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek: Brüt asgari ücret 9.50 avroya yükselecek. Brüt 9.60 avroya ikinci artış 1 Temmuz 2021’de takip edilecek ve üçüncü aşama 1 Ocak 2022’den itibaren brüt 9.82 avroya yükseltilecek.

PLASTİK YASAĞI

Tek kullanımlık plastik ve strafor ürünleri 2021’den itibaren yasaklanacak. 3 Temmuz 2021’den itibaren, plastik çatal bıçak takımı, plastik tabaklar, pipetler, sıcak yemeklerin götürülmesi için strafor kaplar ve hatta plastikten yapılmış pamuklu çubuklar artık AB’de üretilemeyecek. Yasağın dikkate alınmaması durumunda idari suç söz konusu olacak.

YARI ZAMANLI İMTİYAZI

Önceden anne babaların ebeveyn parası aldıkları sürece haftada en fazla 30 saat çalışmasına izin veriliyordu. Federal Aile Bakanlığı, yarı zamanlı çalışan ebeveynlere durumlarını iyileştirmek ve haftalık izin verilen saat sayısını 32’ye çıkarmak istiyor. Örneğin, bu sayede ebeveynler devlet desteğinden yararlanma haklarını kaybetmeden haftada 4 gün çalışabilecekler. Yıllık 300 bin avronun üstünde kazancı olanlar ebeveyn yardımı alamayacak. 

1 Ocak 2021’den itibaren araçlardan salınan her bir ton CO2 için 25 avro ödenecek. Ayrıca benzinin litresine yaklaşık 7 sent zam  geliyor.  

RADYO-TV VERGİSİNE ZAM

Diğer önemli bir konu da Almanya’da aylık radyo-TV (GEZ) vergilerinin artırılmasının kararlaştırılması oldu. Buna göre hane başına düşen 17,50 avroluk mevcut miktar 86 sent artacak. Buna göre, 2021’den itibaren aylık 18,36 avro olacak. Bu artış kararı, kamu yayıncılarının (KEF) mali ihtiyaçlarını belirlemek için bağımsız komisyonun tavsiyesi ile belirleniyor. Radyo-TV vergisi, Almanya’daki kamu yayıncılarının, yani ARD, ZDF ve Deutschlandradio’nun ana gelir kaynağını oluşturuyor.

ELEKTRONİK İŞ GÖREMEZLİK BİLDİRİMİ

Hasta olan herkesin işverene ibraz edilebilmesi için “sarı sertifika” olarak da bilinen bir iş göremezlik (Krankmeldung) belgesine ihtiyacı vardır. Mevcut prosedürde, doktor hasta çalışana, üç “kağıt parçası”ndan oluşan iş göremezlik belgesini verir: Bir nüsha sağlık sigortası şirketi için, biri işveren için ve diğeri hastanın kendisi için. Bu zahmetli kağıt rotası, kademeli olarak 2021’den itibaren bir elektronik raporlama prosedürü ile değiştirilecek. Gelecekte, tedaviyi yürüten doktor elektronik olarak iş göremezlik belgesini doğrudan sağlık sigortası şirketine gönderecek. İşveren daha sonra sağlık sigortası şirketinden çevrimiçi çalışamama dönemini öğrenebilecek. Böylece, iş göremezliğin ne kadar sürdüğünü ve örneğin, devam eden ücret ödemelerinin ne zaman sona erdiğini bir bakışta görebilecek. 2022’den itibaren ise, sağlık sigortası şirketi, doktor tarafından elektronik olarak iletilen verileri ilgili işverene dijital olarak da sunacak. 

Bununla birlikte, şu an için dijital süreçte analog bir iş göremezlik sertifikası da olacak. Halihazırdaki işlem 2021’in sonuna kadar, doktorlar geçici olarak hastaya işveren için kağıt üzerinde iyi bilinen “sarı sertifikayı” vermek zorunda kalacak. Doktorlar 2022’ye kadar şimdiki gibi tedavi edilen hastaya iş göremezlik belgesi vermek zorunda kalacak.

YENİ KİMLİK  KARTI

Almanya’da 24 yaşın üzerindeki herkes genellikle her on yılda bir yeni kimlik kartı başvurusu yapmak zorunda. Bu, 2021’de çok daha pahalanacak. Yeni bir kimlik almanın bedeli 28.80 avrodan 37 avroya çıkacak. Bunun nedeni olarak yetkililer artan malzeme ve personel maliyetlerini gösteriyor. Ağustos 2021’den itibaren,  yeni kimlik kartlarında  iki parmak izinin kayıt edileceği bir çip bulunacak. Eski kimlik kartları son kullanma tarihine kadar geçerli olacak.

+49 – BERLİN

FOTO: Christian Wiediger on Unsplash

 

HABERE YORUM KAT