Almanya ve Rusya arasında ''dernek'' krizi

Almanya ve Rusya arasında ''dernek'' krizi

Berlin'den üç kuruluş, Rusya'nın anayasası ve güvenliğine tehdit olarak görülüyor. Çalışmalarını durdurmak zorunda olduğu ifade ediliyor.Dışişleri Bakanı Maas ise bu yaşananları "büyük bir aksilik" olarak nitelendirdi.

Rusya, Berlin merkezli üç Alman Sivil Toplum kuruluşu olan; Liberal Modernizm Merkezi, Alman-Rus Değişim Derneği ve Rusça konuşan Avrupalılar Forumu'nu  istenmeyen olarak sınıflandırdı.

Liberal Modernizm Merkezi, bu kararı "Keyfi bir siyasi eylem" olarak nitelendirdi. Genel Müdür Ralf Fücks, "Rus ortaklarla işbirliğimizi bir kalem darbesiyle kesmeyi hedefliyor," dedi. "Putin rejimine yönelik eleştirel duruşumuzu asla gizlemedik ve hepimiz Rus sivil toplumu ile çalışmaya daha çok bağlıyız." ifadelerini kullandı.

Alman-Rus Değişim Derneği , yıllardır St.Petersburg'da ortak bir kuruluşla birlikte gönüllü hizmetler düzenlemektedir. Rusça Konuşan Avrupalılar Forumu, Kremlin'in batı ülkelerinde Rusça konuşan insanların çıkarlarını bir araya getirme politikasına karşı çıkıyor.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sınıflandırmayı "Rusya ile daha iyi bir ilişki kurma çabalarımızda ciddi bir aksilik" olarak nitelendirdi. SPD'li politikacı, "Özellikle endişe verici ve kabul edilemez" bir karardan söz etti. Açıklamada, "Bu nedenle Rusya'yı bu adımı tersine çevirmeye ve sivil toplum arasında serbest alışverişi teşvik etmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAF:DPA

HABERE YORUM KAT